Våga vara modig

7 september 2020

Vem tänker du på när jag säger ”modig”? Jag tänker på många av er chefer.

Mod är ett ord som har återkommit i nomineringarna till vår nyinstiftade utmärkelse Årets Chef i fokus. Glosan finns även med i den nominering som ledde fram till juryns slutliga val för 2020 bland en mängd tuffa konkurrenter: Said Niklund, förvaltningschef i Trollhättan. Stort grattis, säger vi till honom!

Läs mer: Porträtt med Said Niklund - Årets Chef i fokus 2020

Att vara modig är såklart en bra egenskap. Men det är inte enkelt och det ligger i sakens natur. Mod innebär ju att gå utanför sin bekvämlighetszon och att ta risker.

En undersökning som Vision gjort visar att många chefer inte får förutsättningar av sin arbetsgivare att klara sina arbetsmiljöuppgifter. Det är allvarligt. Ännu värre är att det finns chefer som inte vågar returnera ansvaret, ofta av rädsla för att stämplas som en dålig chef. Det låter inte alls bra.

Chefen i fokus har pratat med ”Anna”, en chef som trots allt har gjort det – och fick sota för det.

”Jobbiga jävlar” som säger ifrån när de inte får tid eller resurser som behövs för att klara detta viktiga uppdrag är inte dåliga chefer. De är, just av den anledningen, bra. Däremot är arbetsgivare som inte förstår sambandet mindre bra. ”Anna” lämnade sitt jobb.

Var modig du också! Returnera arbetsmiljöuppgifter om så krävs. Om du är rädd för negativa konsekvenser – gör det ändå. Ta stöd från facket. Dina medarbetare är värda det. Och du själv är värd en god arbetsmiljö.

Jag fattar att det inte är lätt alltid. Men då har du i alla fall stått upp för det som är rätt. Och visst vore det härligt att på min fråga längst upp i den här texten kunna svara: ”Mig”.