Utveckling

Recension: Drömledarskapet

4 maj 2020

Framgångsfaktorer. Vem vill inte vara en drömledare? Kan du sätta check på några kapitel i den här boken, så har du kommit en bit på vägen.

Det bästa med boken:
Svante Randlert, flitigt anlitad föredragshållare med ledarskap som specialitet, har tagit ett rejält grepp om vad som krävs av framtidens ledare. Här finns allt från gamla hederliga ledarskapstips, som att vara närvarande och lyssnande, till vilka egenskaper som krävs för att leda en verksamhet in i AI-eran och gig-ekonomin.

Bästa spaningen:
Framtiden är redan här, i alla fall när det handlar om ledarskap. Vi lever redan i en värld där mycket ledarskap är digitalt och på distans. Spetskunskapen ligger inte längre hos chefen utan hos medarbetaren. Tydlighet, tillit och respekt blir avgörande, eftersom kontroll och överdriven tilltro till auktoriteter inte längre fungerar.

Bästa ledarskapstipset:
Praktisera feedforward i stället för feedback. Intressant sätt att vända på begreppet återkoppling. Alla vill ha feedback. Tala inte om det som var, utan om det som kommer. Praktisera korta, framåtriktade återkopplingar ofta.

Bästa citatet:
”Skav är ingenting annat än ren och skär utvecklingspotential”
Det är i skavet mellan människor, avdelningar eller organisationer som det finns störst effektvinst att hämta. Budskap: rekrytera för mångfald.

Det sämsta med boken:
Den är väldigt komprimerad. Allt ska fångas in, allt är viktigt och avgörande för drömledarskapet. Känslan blir lätt lite övermäktig. Lite hjälp att prioritera hade varit välkommet.