• ”Mitt motto är att jobba hårt och se till ha jäkligt kul under tiden, det bygger framgång”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Kändischefen

Nordmark: ”Omtanke kan göra någons dag”

3 februari 2020

Fokusera på nuet och var uthållig. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om coronakrisen och uppmanar samtidigt till omtänksamhet. ”Omtanke kan vara det som gör någons dag”, säger hon.

Artikeln uppdaterad 4 maj 2020.

Vilken är din största utmaning som arbetsmarknadsminister och ledare just nu i coronakrisen?

I kriser gäller det att fokusera här och nu, och min erfarenhet är att jag faktiskt kan finna ett lugn i krisen.

En utmaning i varje kris är att klara av att vara uthållig och som chef har jag ett särskilt ansvar att se till att både jag själv och gruppen klarar av att hålla ut. Det gäller särskilt i den här coronakrisen som ingen av oss vet när den är över. Jag tycker därför att det är viktigt att vi är lite extra omtänksamma med varandra, inte bara gentemot våra närmaste utan även på arbetsplatsen. Du vet inte vad arbetskamraterna och medarbetarna går igenom just nu och då kan omtanke vara det som gör någons dag.

Vilket var ditt första ledaruppdrag?

– Om du bortser från att jag var aktiv i elevrådet i skolan, så var det när jag som 16-17-åring tillsammans med andra ungdomar startade SSU-klubben Gänget i Luleå, där jag var ordförande. Jag har alltid haft en vilja att ta ansvar, göra skillnad och engagera mig.

Vad har du lärt dig sedan dess?

– Jag tycker att det finns så mycket att driva och förändra här och nu, så ibland har jag sprungit för fort och gjort misstag. I mitt ledarskap har jag därför övat på och utvecklat mitt tålamod.

Har du något bra minne att dela med dig av?

– Ett är från tiden när jag var förbundsordförande i SKFT (nu Vision). När Alliansen tog regeringsmakten 2006 såg vi ett hot mot att fackförbunden skulle minska i styrka. Men i stället för att skylla på regeringen började vi i ledningen att involvera människor brett i organisationen och öppna för diskussioner som utmanade förbundet. Det gav oss stora insikter som ledde till tuffa beslut i förbundets förändringsresa. Det blev en framgångssaga för kraften i det gemensamma och för mig i mitt ledarskap.

Vad är svårast i ledarrollen?

– Det är viktigt att tänka på att leva som du lär, och det är höga krav. Det tror jag kan vara svårt som ny ledare. Jag förväntas vara arbetsmarknadsminister dygnet runt, och då får jag tänka på hur jag beter mig även på hockeymatcher till exempel.

Vad är roligast?

– Att tillsammans med andra göra skillnad och nå gemensamma resultat. Resultat kan dock ta lång tid, och därför är det viktigt att fira i det lilla i vardagen. Det behöver jag förresten bli bättre på.

Bjud på ett ledarskapstips!

– Jag mår bäst av att jobba i team av människor som kompletterar mig och inspirerar mig. Så mitt tips är: bygg ett starkt lag omkring dig så att ni tillsammans presterar bättre än ni gör var och en för sig.

Eva Nordmark

Ålder: Fyller 49 i februari.

Bor: I Nacka.

Fritid: Umgås med familj och vänner, vara i naturen och att träna.

I dag: Arbetsmarknadsminister

Bakgrund: Första kvinnliga ordförande för SSU Norrbotten, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, förbundsordförande SKTF, ordförande TCO.

Fotnot: I varje nytt nummer av Chefen i fokus intervjuar vi en känd chef om hens ledarskap. Större delen av denna intervju gjordes före coronautbrottet. I efterhand har vi även låtit Eva Nordmark svara på frågan om sin största utmaning under krisen.