Känslomässig karusell

11 november 2019

Tänk dig att du har jobbat som chef hos samma arbetsgivare i ungefär hela ditt vuxna liv.

Tänk dig att du under nästan hela den tiden har fått massor av positiv feedback från medarbetare såväl som chefskolleger, högre chefer och fackliga representanter.

Du har hamnat på rätt plats och du känner själv att du kontinuerligt utvecklas. Du gör helt enkelt ett riktigt bra jobb.

Men tänk dig nu att din egen chef plötsligt inte vill ha dig kvar. Den känslan. Som att bli dumpad. Slängd på soptippen. Ett slag i solar plexus.

Det var ungefär det som hände Kim, som efter förhandlingar med sin arbetsgivare köptes ut. Och allt fler chefer köps ut i kommuner, visar vår egen granskning i detta nummer.

Orsakerna är flera, men enligt Visions chefsombudsman, Maud Gustavsson, så är det många gånger ett sätt för arbetsgivare att försöka göra det lätt för sig, i stället för att lösa problemets kärna.

Tänk dig nu samma scenario som ovan, men minus det där om att arbetsgivaren inte längre vill ha dig. Strunta också i hur länge du jobbat som chef, det är oväsentligt. Fokusera i stället på att du gör ett bra jobb som chef.

Jag tror inte att det är svårt att föreställa sig för många av er läsare. För jag vet att ni finns, trots att ni inte alltid har så gynnsamma förutsättningar. Du kanske inte har tillräckligt med resurser, får för lite administrativt stöd eller har alltför många medarbetare. Men du gör vad du kan, och du gör det bra.

För att uppmärksamma er, goda ledare, så instiftar Chefen i fokus ett nytt pris – Årets Chef i fokus. Nomineringar har redan börjat att trilla in. Tänk dig att ditt namn står på en av dem. Klicka här för att nominera Årets Chef i fokus.

Den känslan. Glädjen. Peppen. Stoltheten.