Dags att gå på toa

6 september 2019

Vad ska jag skriva här? Jag har tänkt och funderat. Och funderat och tänkt. Och – pling! Så har jag fått en idé.

Fast nej, så fungerar det nog mest för professor Balthazar. Ibland kör man fast. Men till skillnad från den tecknade barnprogramsprofessorn från 1970-talet som vankar av och an i sitt funderande, så har jag lite slumpartat och överraskande upptäckt, vid ett flertal tillfällen faktiskt, att det är när jag tvingats lämna mitt skrivbord för ett besök på ”lilla huset”, som låsningen har släppt (i hjärnan, alltså). Och således har jag därefter kunnat jobba vidare.

Med det sagt tror jag att andra miljöer än kontorsrummet/-landskapet är bättre på att frigöra kreativiteten i oss. Det behöver inte nödvändigtvis innebära förflyttning till en toalett, utan (kanske ännu hellre) att byta ut kontorsstolen mot en soffa, att sköta viss administration på ett kafé eller att ha planeringsmötet utomhus.

I Malmö stad, som vi besökt inför detta nummer, arbetar man framgångsrikt utomhus i samband med ett forskningsprojekt. Och här bekräftas min tes av forskaren Charlotte Petersson: ”Idéerna poppar när vi är ute i det fria”, något som i sin tur bekräftas av både chef och medarbetare i förvaltningen.

Hur ofta jobbar du ute i friska luften? Och vilka arbetsuppgifter kan du göra där? Det är frågor som är värda att begrunda. För forskningsprojektet i Malmö visar att det bästa sättet för dig som chef att få dina medarbetare att arbeta utomhus och därmed bli piggare och därmed bli bättre på problemlösning och därmed bli gladare, är att föregå med gott exempel.

Nåväl, hur avrundar jag nu den här texten? Det verkar som att det är dags för mig att gå ut. Eller i alla fall på toa.