Jämställdhet

Hon startade regnbågsvecka

29 januari 2019

Britt-Inger Hedström, Kultur- och fritidschef i Nordmaling, har tagit initiativ till ­kommunens Regnbågsvecka som hålls i februari.

Hur kom du på idén att starta en Regnbågsvecka?

– Jag satt och läste reglementet för hur man söker föreningsstöd i kommunen och saknade hbtq i föreningsregistret. Eftersom mänskliga rättigheter är en viktig fråga för mig så jag kände att jag kanske skulle göra något. Alla tänker ju direkt på en Pride-parad men det känns lite konstigt i en så här liten kommun. Då får man hitta på andra vägar att engagera invånarna. Jag hoppas att det här kan bli en modell som kan sprida sig till andra mindre kommuner.

Vad kommer att hända under veckan?

– Massor, musikskolan ska åka runt på äldreboenden och spela kärleksmusik och göra fint i lokalerna, och biblioteket visar utställningen Queering Sapmi om den samiska hbtq-rörelsen. Det blir föreläsningar och workshops om hbtq-frågor, till exempel hur det är att leva i ett lesbiskt förhållande och vara förälder. På söndagen avslutas veckan med en regnbågsmässa i kyrkan.

Hur är inställningen till hbtq-frågor i Nordmaling?

– Det är en ickefråga, folk tycker varken bu eller bä. Nordmaling är en liten kommun och om ingen gör något i en fråga så händer inget. Men jag har fått ett starkt gensvar och uppmuntran från politiker, barn, ungdomar och andra invånare. Köpmännen har också engagerat sig. De kommer att pimpa sina skyltfönster och ha specialerbjudanden under veckan.

Har du fått några negativa synpunkter?

– Nej, men jag förväntar mig nästan att det kommer. Det här är fortfarande ett tabubelagt ämne hos vissa.