Nödvändigt att lära nytt

28 juni 2019

Pappa: ”Vad har du lärt dig i dag?” Mitt tonåriga jag: ”Inget.”

Hans återkommande försök att få mig att reflektera över skoldagen ledde ingenstans just då, när jag gick på högstadiet, lite skoltrött kanske och tankarna definitivt på helt annat håll.

Obegripligt för en pappa som läst hela Nationalencyklopedin som en roman, från A till Ö – och kommer ihåg ungefär allt.

Jag har, som tur är, mognat och inser nu både vikten och nöjet av att lära nytt (även om det inte bara är lätt). En förändras. Världen förändras. Arbetsuppgifter och förutsättningar förändras. Och för de allra flesta chefer är det ett måste att hänga med i svängarna för att kunna vara en fortsatt bra ledare. Kompetensutveckling för chefer är därför, om inte från A till Ö, så A och O. Det är en vinst, inte bara för er chefer, utan även för medarbetarna och därmed för arbets­givaren. Ändå är det långt ifrån alla chefer som får den kompetensutveckling de behöver, visar vår undersökning.

Men visste du att vi lottar ut en ledarskapskurs i varje nummer? Så om det råder kompetensutvecklingstorka på din arbetsplats råder jag dig (och andra) att kika närmare på sidan 33.

Det finns såklart massor av andra sätt att vidareutbilda sig och utvecklas än på kurser av olika slag. Inte minst i det dagliga arbetet. Ibland tänker vi nog inte på det, fast vi kanske borde. Det kan fungera som en slags repetition av dagens lärdomar. Eller, det kan få oss att inse vad vi inte lärt oss men skulle behöva.

Så, vad har du lärt dig i dag?

PS. Även Chefen i fokus utvecklas och förändras. I det här numret testar vi nytt papper. Hur känns det, tycker du? Hur ser det ut? Bättre eller sämre?