Kultur

Läst & hört: Omgiven av dåliga chefer

9 november 2018

Thomas Erikson är författaren som tidigare ­varit omgiven både av idioter och av psykopater. Hans tredje bok handlar om att vara omgiven av dåliga chefer.

Syftet med boken:

DISA-modellen går ut på att dela in människors olika personligheter med hjälp av färgerna rött, gult, grönt och blått, för att få större förståelse för varför vi beter oss på olika sätt på jobbet. Skaffar du dig koll på din chefs eller dina medarbetares färg, blir det lättare att samspela på jobbet.

Bästa citatet:

”Föreställ dig att du kommer in på en restaurang en kväll med din familj. Där sitter en medarbetare. Hon ser dig inte och när du passerar hör du henne säga: min chef är så... Hur skulle du vilja att fortsättningen löd?”

Sämsta med boken:

Titeln. Den ska väl provocera. Men är du chef kan den i värsta fall få precis motsatt effekt. Du öppnar inte boken.

Bästa med boken:

Lättläst och stundtals riktigt underhållande. Man behöver inte köpa hans teorier med hull och hår. Om du bestämmer dig för att sätta dig över det, kan du lära dig en hel del både om ditt eget och andra människors beteende. Och i rättvisans namn så är författaren noga med att flera gånger påpeka att våra beteenden inte enbart kan förklaras med vilken färg eller vilken färgblandning vi består av.

Bästa lärdomen:

Att skilja på drivkrafter och beteende. Vad var det som fick mig att tacka ja till det där chefsuppdraget? Varför går jag upp på morgonen och går till jobbet? Våra drivkrafter styr vårt beteende och genom att vara medveten om sina egna och andras ökar förståelsen för olika beteenden.