• Skaffa en mentor! Det är Carin Jämtins råd till andra chefer och ledare.

Arbetsrätt

”Jag gick hem och ammade”

6 september 2018

Med drygt 700 medarbetare, varav många är utspridda över hela jorden, blir det en utmaning att skapa gemenskap och ett måste att delegera. Carin Jämtin, generaldirektör på Sida satsar på båda delarna.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Mitt första chefsjobb med medarbetare var som biståndschef på Olof Palmes Internationella Centrum. Jag hade haft flera ledaruppdrag i politiken innan dess, bland annat som förbundssekreterare på SSU. 

– Jag hade nog tänkt mig att jag ville bli chef men eftersom min dotter bara var ett par månader så var jag inte riktigt beredd på det då. Men jag tackade ja och med lite trix och fix så gick det. Jag minns att jag gick hem och ammade.

Vilka lärdomar har du med dig från det jobbet?

– Jag lärde mig flera saker. Framför allt att det var knepigt att vara mellanchef. Du är väldigt klämd i mellanchefsrollen men det är en extremt viktig roll.

Vilka är dina bästa ledaregenskaper?

– Jag är bra på att delegera. Jag litar på mina närmsta medarbetare. En del tycker nog att jag delegerar för mycket. Jag är tydlig med vad jag vill och så är jag en väldigt engagerad person.

– Jag är också bra på att inte störa mina medarbetare på kvällar och helger. Det är jätteviktigt att rasta från jobbet. Både för mig själv och för dem.

Vad är största utmaningen för dig som ledare för Sida?

– Sida är ju en statlig myndighet och verksamheten är väldigt regelstyrd. Det blir lite längre processer än i en folkrörelse, på gott och på ont. Sedan har vi 730 medarbetare, av oss sitter 500 i Stockholm, resten är utspridda över landet och på 35 platser på jorden. Fördelen är att vi får kunskap från hela världen, utmaningen är att skapa en gemenskap. Vi har chefsnätverksmöten regelbundet, både i Stockholm, regionalt och ute i världen.

Ditt bästa ledarskapstips?

– Ett tips är att ha en mentor att diskutera och ventilera ledarskapsfrågor med och som är en person utanför arbetsplatsen för att man ska kunna känna sig fri att diskutera öppet. 

Carin Jämtin

Ålder: 54 år.
Bor: I Stockholm. Familj: Två hemma­varande barn 21 och 19 år och en hund.

Karriär:

I dag: Generaldirektör för Sida.
Bakgrund: Förbundssekreterare för SSU, biståndschef för Palmes Internationella Centrum, biståndsminister, partisekreterare för Socialdemokraterna.