Arbetsmiljö

Slapp klädstil och fett hår – vad göra?

6 september 2018

Maria sätter ett värde i att alla ska få se ut precis som de vill, utan att någon annan har synpunkter på det. Men när en vikarie dyker upp i slapp klädstil och fett hår sätts hennes övertygelse på prov.

Maria tycker att det fokuseras alldeles för mycket på hur folk ser ut i samhället i stort. Hur man är som person är det som borde räknas, och på jobbet är dessutom prestation självklart det viktigaste, anser hon. Det är något hon tydligt har förmedlat till sina medarbetare i olika sammanhang.

I verksamheten som hon leder finns heller ingen skriftlig klädpolicy, utan medarbetarna kommer hela och rena till jobbet ändå. Det är en fråga som aldrig har vållat några bekymmer.

Nyligen satte Maria in en vikarie, Alex, på nästan ett år för en föräldraledig medarbetare. Han har erfarenhet av arbetsuppgifterna och utför dem på ett bra sätt. Men ofta kommer han till jobbet i mysbyxor, flottigt hår och luktar faktiskt svett, inte bara när man kommer alldeles nära. Några av medarbetarna har lyft det som ett problem hos Maria, och Maria har själv lagt märke till att kunder inte ser särskilt bekväma ut alla gånger när de får hjälp av Alex.

Något måste hon göra, tänker hon. Eller måste hon det? Går hon emot sin egen hållning om att alla ska få se ut som de vill om hon pratar med Alex om hans klädstil och smutsiga hår? Dessutom finns det ju andra medarbetare som använder alldeles för stark parfym. Skulle det vara så mycket bättre än att lukta svett, frågar sig Maria. Och Alex ska ju bara vara där i ett år, så kanske vi andra kan stå ut med hans avvikande yttre, funderar hon.

Samtidigt vill Maria vara en rak och ärlig chef och visa medarbetarna att hon tar deras arbetsmiljö på allvar. Och hon är mån om att kunderna ska få ett gott intryck av verksamheten. Men hur pratar hon i så fall med Alex utan att såra honom?

Hur ska hon göra?

Erica Heinesson avdelningschef landstings service, Landstinget Blekinge

– Det behövs ingen skriftlig policy för att kunna ställa vissa krav på hygien och kläder. Så jag tycker att Maria ska förklara för Alex vad som gäller på arbetsplatsen med hänsyn både till kunder och till hans egna kollegor. Hon bör också berätta för honom att det är några som uppmärksammat henne på att han luktar lite illa och att kläderna inte är passande att bära på jobbet.

Men Maria har ju en stark åsikt om att alla ska kunna gå sin egen väg när det gäller utseende.

– När man jobbar så finns det vissa regler man behöver följa. Att hon förklarar dem för Alex betyder inte att hon går emot sin egen princip om att alla ska få se ut som de vill generellt.

– Men jag tycker att hon även borde prata med dem som luktar mycket parfym, eftersom det kan finnas personer som är ­allergiska mot starka dofter.

 

Jan Nilsson ekonomichef, Gällivare Energi AB

– Självklart ska Maria prata med Alex, både för hans egen skull och gruppens. Om det hela eskalerar kan arbetskamraterna komma att vända sig emot honom. Det kan också påverka gruppens resultat negativt. Om Maria dessutom har bilden av sig själv som rak, så kan hon inte gå runt problemet.

Hur ska hon säga för att inte såra Alex?

– Hon kan lyfta saken på ett sätt som gynnar honom, till exempel genom att påtala att det är viktigt att vara hel och ren för att uppfattas på ett visst sätt i den roll han har. Men att han har mysbyxor kanske hon inte kan ha synpunkter på.

Borde det finnas en stilpolicy?

– Nej. Det finns generellt sett för många policyer, men de är till för tyngre saker som stöder verksamheten i grunden. Sådana här saker bör kunna lösas ändå. För det som skaver ska man alltid ta upp och prata om.

 

Rigmor Borg församlingsherde i Kullavik församling, Svenska kyrkan

 – Maria har en skön grund­inställning som hon tillför både organisationen och samhället, där det är väldigt mycket yta i dag. Men det finns en smärtgräns i det hela. Om Alex är en sanitär olägenhet måste Maria åtgärda det. Det är ingen drömsituation, men en del av chefskapet.

– Jag skulle ha bett om ett samtal med Alex och börja med att betona att han gör ett bra jobb. Just därför är det viktigt att han stramar upp sig för att hans roll i sig inte blir ifrågasatt. Sådana här samtal är svåra och det kan bli tårar, men min erfarenhet är att det funkar om man som chef är förberedd, visar ömsinthet och har hög närvaro.

Hade det varit annorlunda om Alex hade mysbyxor och flottigt hår men inte luktade illa?

– Om andra medarbetare hade påtalat att det var ett problem hade jag satt mig ner och pratat med dem först om vad som är viktigt. Inget är svart eller vitt.