• Janne Andersson.

Kändischefen

”Ledare ska vara sig själva”

27 april 2018

Prestigelöshet och tydlighet. Två nycklar i Janne Andersson ledarskap, som tagit Sverige ända till fotbolls-VM.

Du började som tränare redan när du var 18 år. Är du född till ledare?

– Vi är fem syskon i familjen och alla har varit ledare i olika branscher. Så vi har fått med oss att man ska ta ansvar, och jag har alltid velat vara med och påverka. Det var mer en självklarhet att bli ledare än att jag är född till det.

Hur har din ledarstil förändrats sedan dess?

– Man lär sig ju och utvecklas. Men själva grunderna är nog väldigt lika. Jag var tidigt ganska klar över hur jag tyckte fundamentet i ledarskapet skulle vara.

Och vad är fundamentet?

– Prestigelöshet, hårt jobb, tydlighet och glädje. Att det man skapar gör man tillsammans, sam­tidigt som riktlinjerna måste vara tydliga och klara.

Jag har läst att du är med och städar omklädningsrum och bär väskor. Är det en del i din ledarskapsmetod eller bara sån du är?

– Bägge delarna. Jag är på det sättet, och då blir det också en del av mitt ledarskap.

– Visst har vi ju olika roller. Jag som förbundskapten kan ju aldrig frånsäga mig ansvaret för resultat. Men det betyder inte att jag ska göra allt på vägen dit. Vi hjälps åt.

Har du något bra ledarskapstips?

– Jag brukar vara noga med att man måste se människan. Vi är människor som ska jobba tillsammans och måste funka ihop. Det är nyckeln för mig och det tror jag gäller oavsett bransch.

– Och som ledare ska man vara sig själv, inte spela en roll, då blir man avslöjad ganska snabbt. Att tro att man kan allt själv är inte så bra. Jag var mer åt det hållet när jag var yngre. Med åren har jag blivit lite klarare med vad jag kan och vad andra kan göra bättre. 

Janne Andersson

Ålder: 55 år. Familj: Hustru och två döttrar. Så gör jag för att koppla jag av: För mig handlar det om att komma ut i friska luften, att få egentid och gärna i kombination med motion.

Karriär:
I dag:
Sedan augusti 2016 förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Bakgrund: Första tränaruppdraget som 18-åring för Alets IKs damlag i Halmstad. Därefter Laholms FK, Halmstads BK, Örgryte IS och IFK Norrköping. Årets tränare 2004 och 2015. SM-guld med Norrköping 2015.