Avtal

Facket vill minska beredskap

27 april 2018

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.

Många chefer som har beredskap tycker att de har det för ofta, har svårt att få tillräcklig återhämtning och är missnöjda med ersättningen. Men Vision arbetar för en förändring.

Vad kan Vision göra för att förbättra förutsättningarna för chefer med beredskap?

– Vi har lyckats göra en del förflyttningar. Till exempel har vi fått igenom fördubblad ersättning för den beredskap som överstiger 130 timmar i månaden. Innan 2017 var gränsen 150 timmar. Och vi fortsätter vårt enträgna arbete med att försöka höja ersättningsnivåerna på det stora hela. Men vi kan göra flera saker framöver, både centralt och lokalt.

Ge något exempel!

– På central nivå gör vi allt vi kan för att skapa så bra lösningar som möjligt när vi tecknar avtal med arbetsgivarorganisationen SKL. Där försöker vi förhandla fram bättre ersättningsnivåer och rätt till återhämtning efter beredskap. Sedan deltar Vision också i Sunt arbetsliv, som har till uppgift att skapa verktyg som kan användas i arbetsmiljöarbetet för ett bättre arbetsliv.

– På lokal nivå ska Vision se till att det centrala avtalet efterlevs. Facket kan kontrollera om chefernas beredskap är nödvändig och försöka få arbetsgivaren att begränsa omfattningen. Bland annat kan man granska vilka arbetsuppgifter som cheferna ska ha beredskap för.

Vision har länge arbetat för att det ska finnas ett tak för hur mycket beredskap man får ha. Hur har ni lyckats med det?

– Vi har inte lyckats fullt ut. Men tanken med att göra det dyrare för arbetsgivaren med beredskapsersättningen är att hålla nere mängden beredskap och att taket därmed ”sänks”.

Vissa har en obligatorisk ledighet efter beredskap som de måste betala för själva. Kommer Vision att centralt driva att ledigheten betalas av arbetsgivaren?

– Det är möjligt att vi kan driva det i en framtida avtalsrörelse. Men det är lite motvind, eftersom det finns en dom i Arbetsdomstolen som slår fast att man ska vara ledig, men det inte finns något som säger att arbetsgivaren måste betala för denna ledighet. Vi har uppmuntrat lokala Visionavdelningar att intresseförhandla om att arbetsgivaren ska stå ekonomiskt för den obligatoriska ledigheten. Det är så vi hittills har hanterat det.