Ord från ordförande

Det börjar med dig som chef

27 april 2018

De stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att vara höga bland flera av Visions yrkesgrupper. Nyckeln till att bryta trenden är det systematiska arbetsmiljöarbetet, där du som chef jobbar tillsammans med skyddsombuden för att skapa en hälsosam arbetsmiljö.

När jag är ute på arbetsplatser får jag ibland höra – av såväl chefer som medarbetare – att cheferna är för stressade för att hinna jobba förebyggande med arbetsmiljön. Och här tror jag att vi är något viktigt på spåret: chefernas egen arbetsmiljö.

Ett närvarande ledarskap lägger nämligen grunden för ett gott arbetsklimat. Med andra ord måste chefer ha rätt organisatoriska förutsättningar att leda arbetsmiljöarbetet.
Nyligen fyllde Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö två år. Föreskriften tar fasta på det förebyggande arbetsplatsnära arbetsmiljöarbetet.

När Vision nyligen ställde frågan till skyddsombud och huvudskyddsombud om föreskriftens genomslag, visade det sig att det är begränsat. Bland annat har skyddsombuden inte erbjudits utbildning i den utsträckning som man kan förvänta sig. Även chefernas kunskaper upplevs som begränsade, även om de upplevs som bättre än skyddsombudens egna kunskaper.

Det är tydligt att arbetsgivarna nu behöver ta ansvar så att chefer får rätt organisatoriska förutsättningar för sitt uppdrag. Det handlar om att:
Chefer ska ha tillgång till rätt kunskap. Det krävs utbildning, bra HR-stöd liksom ett nära samarbete med skyddsombud.
Chefer ska ha tid att leda sin personal och vara närvarande. Till exempel genom ett rimligt antal medarbetare.

Ett bra verktyg för att analysera och utveckla chefers organisatoriska förutsättningar är också Suntarbetslivs Chefoskopet.
Med ett närvarande ledarskap skapar vi förutsättningar för en god arbetsmiljö med mindre stress. Det borde inte vara så svårt, eller hur?

Veronica Magnusson 
Förbundsordförande Vision