• Chefen axlar huvudansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö.

Arbetsmiljö

”Poletten har trillat ned”

8 november 2017

Bra förutsättningar för chefen är nyckeln till bättre arbetsmiljö.

Skruva ned enhetschefernas arbetsbörda. Ett nära ledarskap är avgörande för en bra arbetsmiljö, konstaterar forskaren Linda Corin.

För mycket arbetsuppgifter, för stora personalgrupper och för många och fluffiga mål för verksamheten. Linda Corin på Institutet för stressmedicin, forskare i arbetsvetenskap med inriktning på villkor för chefer, radar upp problem många enhetschefer i skola, vård och omsorg brottas med.

– Och just nu är det också många som har svårt att få tag på personal och får ägna extremt mycket tid åt rekrytering.

Så hur klarar man av det?

– I första hand genom att öka arbetstakten, jobba mer övertid och därmed riskera sin egen hälsa. Samtidigt som det nära ledarskapet får stryka på foten, säger Linda Corin, och konstaterar att det sistnämnda, att utöva ett nära ledarskap, är helt avgörande för att kunna jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

– Ska du jobba proaktivt måste du ha ögon och öron i verksamheten. Visst görs det medarbetarenkäter, men för att fånga upp begynnande ohälsa måste du se signalerna tidigt.

Men Linda Corin ser också positiva tecken. Dels att man börjat jämföra villkoren för chefer i olika verksamheter. Och ofta ser att till exempel chefer inom tekniska förvaltningar har bättre förutsättningar än kollegerna i omsorgen.

– Poletten har trillat ned. Att det kan vara jättestora skillnader i allt från styrning, stödresurser, mål och personalansvar.

Dels att både fackförbund och arbetsgivare nu har samma syn på att chefer måste ha bra förutsättningar för att kunna bedriva ett bra arbetsmiljöarbete.

– Fokus har tidigare varit på medarbetarna. Men nu tar man även upp chefens betydelse för arbetsmiljön. Det är en stor sak. Och att man också börjar se förändringar.

Som till exempel?

– Att verksamheter inför tak för hur många medarbetare cheferna ska ha och att man organiserar administrationen bättre. Och vi ser ledningsgrupper som med ganska små medel skruvar ned arbetsbördan för chefer, till exempel genom att se över mötesstrukturer och rensar i chefernas arbetsuppgifter.