Internationellt

Läst & hört: Bakom Kulisserna

8 november 2017

Hur gick det till när USA fick en politiskt oerfaren miljardär som president? Hillary Clinton ger sin version i en spännande skildring av maktkampen.

Bästa med boken:
I boken skildras den smutsigaste valkampanjen i modern tid. En valkampanj som hela världen följde med ovanligt stort intresse. Hillary Clinton börjar med nederlaget. Hon beskriver ingående vilka tankar och känslor som far igenom huvud och kropp när hon tillsammans med maken Bill står och ser på när Donald Trump svär presidenteden. 

Bästa ledarskapstipset:
Det var viktigt för henne att vara väl förberedd för presidentämbetet och att ha en plan för politiken. Eftersom hon förlorade så är det väl tveksamt om det ledarskapstipset fungerade. Hon fick till och med höra att hon förlorade för att hon var för väl förberedd.

Bästa citatet:
”Min mor var nyfödd när kvinnorna fick rösträtt i USA och hon levde tillräckligt länge för att kunna rösta på sin dotter som blivande president. Jag planerar att leva så länge så att jag får se en kvinna vinna.”

Mest berörande:
Det är minst lika mycket en berättelse om tillståndet i USA. Hon beskriver ökade klyftor, utanförskap och våld. Vi får ta del av hjärtskärande vittnesmål från föräldrar, företrädesvis svarta, som mist sina barn i skjutningar. 

Minst intressanta:
Det här är en spännande skildring av en maktkamp på hög nivå med många mänskliga ingredienser. Därför blir det minst intressanta faktiskt det som handlar om det som hon själv är mest bitter över: affären med hennes e-post.