• Om sitt ledarskap säger Alice Teodorescu att hon sätter ramarna, men låter medarbetarna avgöra hur uppgifterna ska lösas

Kändischefen

Hon hamnade i hetluften direkt

8 november 2017

Efter bara cirka ett halvår på sin första chefstjänst tvingades Alice Teodorescu stå emot mycket kritik och blev personligt angripen. Men den tuffa tiden lärde henne mycket.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det är det som jag har i dag. Göteborgs-Posten kontaktade mig via en rekryteringsfirma som frågade om jag ville vara med i en rekryteringsprocess till tjänsten som chef för ledarredaktionen. Jag gick igenom en rad intervjuer, personlighetstest och möten innan jag till slut blev erbjuden jobbet och började i mars 2015.

Vad har du lärt dig om ledarskap sedan dess?

– Jag var en erfaren skribent man hade ingen erfarenhet alls av personal- och budgetansvar. Så jag hade mycket att lära mig. Men min egen dåvarande chef var väldigt tydlig och någon som jag har kunnat vända mig till i alla sorters frågor, vilket var viktigt särskilt med tanke på att jag kastades in i hetluften direkt.

På vilket sätt hamnade du i hetluften?

– Det var en ideologisk tung debatt i Sverige om bland annat flyktingkrisen som briserade samma höst. På ledarredaktionen drev vi en linje som kom att föregå regeringens beslut, men som då uppfattades som otroligt kontroversiell. Ledarsidan fick mycket kritik och jag utsattes för en rad personliga angrepp. Hade jag vetat på förhand att det skulle bli så turbulent i början hade jag varit mer orolig för att axla chefsrollen. För det var en jobbig tid då, men nu är jag tacksam för erfarenheten. Jag har lärt mig mycket om hur mycket jag klarar av och hur operativ jag blir i en krissituation.

Vad är det bästa med att vara chef?

– Möjligheten att driva igenom förändringar. Och att se duktiga medarbetare utvecklas är lika roligt som att påverka i debatter.

Ge oss ditt bästa chefstips!

– Våga rekrytera medarbetare som är smartare än du själv!

ALICE ­TEODORESCU, CHEF FÖR LEDARREDAKTIONEN PÅ GÖTEBORGS POSTEN

Ålder: 33 år. Familj: Fästman. Så gör jag för att koppla av: Umgås med fästmannen eller gamla vänner som är långt ifrån den värld jag jobbar i.

Karriär:
I dag: Chef för ledarredaktionen på Göteborgs Posten.
Bakgrund: Utbildad jurist vid Lunds universitet. Har skrivit ledare och kolumner för en rad dags­tidningar och varit kommunikationsstrateg för Svenskt Näringsliv. Grundare av det nu inaktiva nätverket En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra.