Arbetstid

Julstök i schemat – vilka ska få ledigt?

8 november 2017

Medarbetarna med småbarn tar alltid föräldraledigt över jul. Men andra vill också ha ledigt. Hur kan Lena agera för att hejda ett missnöje bland dem utan småbarn?

Tiden går fort, och om en månad är det jul igen. Den tiden på året är härlig, tycker Lena, men som chef har hon ansvar för planering av bemanningen, och den är alltid lika knepig inför jul. De flesta av hennes medarbetare vill ta ut semester i mellandagarna mellan jul och trettondedagen. Men hon kan omöjligt bevilja alla som vill ledigt, eftersom verksamheten rullar på, om än inte i lika högt tempo.

Lena vill ändå vara så rättvis som möjligt, och försöker i möjligaste mån se till att den eller de som jobbade under föregående jul ska få ledigt denna gång och vice versa. Samtidigt är det många av medarbetarna som har småbarn, och som så gott som alltid tar ut föräldraledigt över jul. Dem kan hon inte neka. Lena har också försökt att få tag på vikarier, men det är lättare sagt än gjort. Så de senaste åren är det samma få medarbetare som har varvat att jobba under mellandagarna.

Nu börjar de tröttna. De har ju också nära och kära som de vill vara tillsammans med kring storhelgerna, påpekar de, och har framfört sina klagomål till Lena, som bara kan hänvisa till lagen.

Hon märker samtidigt att det börjar bildas grupperingar på arbetsplatsen; de som har småbarn och de som inte har, och att stämningen dem emellan är smått kylig.

Och häromdagen råkade hon överhöra när kollegorna som måste jobba över jul och nyår satt och beklagade sig för varandra om sitt öde. ”Jag kommer att sjukanmäla mig ett par dagar i mellandagarna som en protest mot allt jamsande med småbarnsföräldrarna”, hörde hon en av dem säga. Om det var ett skämt vet inte Lena, då de andra bara skrattade åt uttalandet.

Vad ska Lena göra? Hon måste ju lyda föräldraledighetslagen. Samtidigt förstår hon ju dem som aldrig får ledigt vid jul. Och ska hon konfrontera medarbetaren som indirekt kanske hotade med sjukskrivning?

Ida Zamzad biträdande enhetschef ­Omsorgshuset, Älvsjö

”Ingens ledighet är mer berättigad än någon annans.”

– Bemanningspusslet är en utmaning som jag känner igen. Lena bör kolla om de som begärt föräldraledigt uppfyller villkoren. Det vill säga att de ska ha sagt till minst två månader innan och att de inte redan har varit föräldralediga vid tre tillfällen under året. Då kan Lena säga nej. Hon kan också säga nej om det innebär en påtaglig störning i verksamheten.

Vad kan Lena annars göra?

– Hon bör skapa en dialog med medarbetarna och kanske föra in nya värdeord, som respekt, gemenskap och samhörighet. De kan prata om vad orden betyder för dem för att förstå varandra bättre. För ingens ledighet är mer berättigad än någon annans. Det är inte viktigare att få vara ledig med sitt barn än med sin gamla mormor och tvärtom.

Men några måste jobba.

– Lena kan deala med dem genom att låta dem som jobbar i jul få vara ledig vid nyår och en storhelg i vår.

Henrik andersson IT-chef, Emmaboda kommun

”Man kan göra något speciellt för dem som är på plats.”

– Jag skulle ha informerat alla medarbetarna på en arbetsplatsträff om vad lagen säger och om situationen. Och även om det är svårt att få tag på vikarier, så skulle jag aktivt försöka ta kontakt med studerande på en utbildning som passar verksamheten. Jag tror att det ger betydligt bättre resultat än en annons i en tidning.

Men all personal går inte att ersätta med vikarier.

– Då skulle jag se om det är möjligt, och om önskemålet finns hos medarbetarna, att dela upp de dagar då merparten har önskemål om ledighet i mindre arbetspass för den ordinarie personalen. I stället för att arbeta åtta timmar så kan man dela upp det i två stycken fyratimmarspass.

Kan man också göra något speciellt för dem som är på plats så är det ännu bättre. Till exempel ställa en stor frukt- och godiskorg i fikarummet. Det gör att medarbetarna känner sig sedda, vilket är viktigt för alla.

Helén Plym tf myndighetschef, ­Jönköpings kommun

”Hon bör berätta hur lagen och ­situationen ser ut.”

– Lena måste följa lagen. Men hon kan faktiskt säga nej till medarbetare som begär föräldraledigt om de redan har tagit ut tre perioder under kalender­året. Vad som menas med en period tolkas i och för sig olika av olika fackförbund. Då kan det bli en svår nöt att knäcka. Och visst, även om Lena har rätt att neka vissa medarbetare föräldraledigt,
finns det alltid de som stannar hemma och vabbar i stället, oavsett om barnet är sjukt eller inte. Då är Lena bakbunden likt förjordat.

Så hur ska hon lösa det?

– Hon bör berätta hur lagen och situationen ser ut i dialog med hela arbetsgruppen. Pratar de inte om det tillsammans så kommer det att koka. Om det sedan ändå inte finns förståelse mellan medarbetarna så kanske det finns större saker som måste redas ut. En bra arbetsgrupp förutsätter ju att kollegorna är måna om varandra, och att man delar på arbetsbördan.