En robot som klanledare

5 september 2017

Vi har blivit ett ganska stort gäng, klanen Ekstedt, som sambon kallar min allra närmsta släkt.

Att bjuda hem dem, om än på något så enkelt som en födelsedagsfika, kräver sin planering. Och det kan bli ganska högljutt och svårt för alla att ta lika mycket plats.

Tänk om familjemedlemmarna var mina medarbetare. Jag hade nog inte varit en god ledare för dem. För jag fördelar min uppmärksamhet orättvist, lyssnar bara med ett halvt öra när jag vispar grädden och jag driver syskonbarnen till, för vissa, obarmhärtiga ljudnivåer när vi leker. Och fick någon över huvud taget prata till punkt?

Alltså, det är verkligen härligt med en stor familj, jag vill inte ha det på annat sätt. Men en bra chef ska ju vara närvarande, se alla, ha tid att leda och ansvara för en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Det är svårt om antalet medarbetare är för många. Och det är de alldeles för ofta i offentliga sektorn.

Vision har sedan länge lyft frågan. Och nyligen kom regeringens utredare med ett förslag om ett tak på 30 medarbetare per chef, ett mål som ska nås senast 2028. Men dit är det långt och flera kommuner har redan nu gjort förändringar som lett till minskat antal medarbetare för cheferna. Det gynnar alla. Läs om hur arbetet gått till i detta nummer.

Ett annat, framtida, sätt att klara alla arbetsuppgifter trots många medarbetare kan vara att ta hjälp av en robot. Forskare har byggt robot-chefer som bland annat kan koordinera och automatisera komplicerade arbetsuppgifter. Fast i dagsläget vill ändå de allra flesta ledas av en människa, enligt en undersökning från Futurion.

Men jag kanske skulle ta med mig en robot-Lotta till nästa träff med klanen.