• ”Vi som arbetar på advokatbyrån har en passion för det vi gör”, säger Elisabeth Massi Fritz, grundare och vd för Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB.

Kändischefen

Stjärnadvokat lyfter kvinnor

25 april 2017

Elisabeth Massi Fritz, grundare och vd för Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB.

De som utsätts för de allra allvar­ligaste brotten ska ha de bästa ­advokaterna. Så tänkte Elisabeth Massi Fritz när hon grundade sin advokatbyrå för drygt tjugo år sedan. Nu är hon en av Sveriges mest kända brottmålsadvokater.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det var 1996 när jag grundade min egen advokatbyrå. Jag fyllde 30, köpte mitt första hus, blev advokat och chef samma år. Mitt mål var att vi skulle bli Sveriges främsta inom brottmål och utsatta brottsoffer, och alla medarbetare skulle ha spetskompetens, engagemang och erfarenhet. Vi skulle inte vara likadana, utan komplettera varandra men ha samma mål för vårt arbete och vår verksamhet.

Är det någon skillnad på ditt ledarskap då och nu?

– Genom åren har jag lärt mig att jag inte kan göra allting själv. En chef ska ju kunna delegera, dela med sig av såväl uppgifter som befogenheter. Jag har också blivit bättre på att ge uppmuntran och belöning men också konstruktiv feedback.

Vad är det bästa med att vara chef?

– Det absolut roligaste är att leda mitt team mot mål som vi har och att se mina kollegor utvecklas, eftersom vi aldrig slutar lära oss, vilket även gäller mig som chef. Varje dag är meningsfull. Vi är i dag bara kvinnor och är måna om och lyfter varandra. Vi upplever många gånger att just kvinnor är dåliga på att stötta varandra i yrkeslivet och här vill vi visa hur viktigt det är.

Har du något chefstips som du vill dela med dig av?

– Jag tycker det är otroligt viktigt att ha en balans i livet mellan yrke och fritid. Hur du har det privat påverkar dig på arbetet och tvärtom. I övrigt, våga vara dig själv och se till att du kan leda dig själv innan du leder andra. Och var tydlig med engagemang och värderingar.