Tilliten värd miljarder

25 januari 2017

Jag älskar lek, sport och spel. Därför blev jag lite putt när både Sveriges etikett-drottning, Magdalena Ribbing, och en doktor i psykologi som forskar om ledarskap och arbetsgrupper avråder chefer från att ordna dylika ting för sina medarbetare vid till exempel teambuilding, personalfester eller kick-offer.

Men okej, jag förstår argumenten: privatliv och arbetsliv ska inte blandas ihop, och medarbetare kan känna sig pressade och utsatta i sådana situationer. Alla är inte likadana, alla är inte som jag. Vad tycker du och vilka är dina erfarenheter?

Det går ju att ha kul på jobbet oavsett. Och för dig som, liksom jag, gillar frågesport kommer här en minivariant: Hur kan man bli miljardär? Ett svar kommer i slutet. Tjuvkika inte!

Hur som helst, att delegera, släppa mandaten och låta medarbetarna ta mer ansvar och därmed lita på att de klarar uppdragen utmärkt är framtidens melodi när det gäller ledarskap. Att minska detaljstyrningen leder bland annat till att kreativiteten och arbetslusten ökar. Övertygelsen om de positiva effekterna av en sådan styrmodell är så stor att regeringen har lagt sig i och tillsatt den så kallade Tillitsdelegationen för att utveckla det arbetet hos chefer inom välfärden.

På äldreboendet Gerdas gård i Göteborg har enhetscheferna redan jobbat några år på ett liknande sätt, och boendet är populärt bland både personal och boende.

Hotellmagnaten Petter Stordalen är också en chef som låter sina 14 000 medarbetare göra det de är bäst på, utan att han själv blandar sig i detaljerna. Han sätter stort värde på dem och vet att de gör sitt jobb på bästa sätt med sina yrkeskunskaper. Kalla det tillit. Och gissa vad? Han är miljardär.