Allt vi gör kan bedömas

10 november 2016

Charrrrrrrlotta! Det var alla de där r:en som var signalen.

Jag var barn, och när pappa sa mitt riktiga namn så, i stället för lilla Lotta, som han annars brukade, förstod jag att jag hade gjort något jag inte borde. Alltså, jag hade en superbra barndom, men mitt dopnamn förknippar jag fortfarande med aja baja.

Nästan allt vi gör kan bedömas, mätas, värderas och betygsättas. Ibland utvecklas vi av det, ibland ger det en skön bekräftelse. Men det är inte lika roligt när vi totalsågas. Och absolut inte om det sker på orättvisa grunder.

I medarbetarundersökningar får medarbetare ofta tycka till om sina chefer. Inget ont med det, det är ju bara ett av många sätt att lufta åsikter. Men när frågorna i undersökningarna är ställda på ett sätt som gör att svaren missförstås, och de dessutom används för att sätta dit chefer är det illa. Och det händer, enligt Visions arbetsmiljöexpert. Vi går på djupet i ämnet på sidorna 14–20.

En annan form av bedömning är den som Arbetsmiljöverket gör vid inspektioner av arbetsmiljön på arbetsplatser. Vi skriver om hemtjänsten i Umeå där verket fann ett antal brister vid senaste besöket. Den bedömningen används nu för att rätta till det som inte fungerar.

Hur andra värderar oss går att påverka med kläder och stil, säger forskare. Men vi kan ju också strunta i vad folk tycker och i stället göra det som känns bäst för oss själva.

Slutligen, som ny chefredaktör vore det intressant att höra dina åsikter om tidningen. Bedöm, mät, värdera och betygsätt, via mejl eller öppet på facebook.com/chefenifokus. Ge oss beröm eller kritik, men oavsett, kalla mig gärna Lotta.