Ta hjälp av företagshälsan!

7 september 2016

De stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att öka, inte minst inom flera av välfärdens yrkesgrupper. Och även om de allra flesta mår bra och trivs på sina jobb pekar utvecklingen åt fel håll.

För att bryta trenden och skapa friska arbetsplatser behöver vi lägga ännu mer kraft på det förebyggande arbetet. En viktig nyckel är det systematiska arbetsmiljöarbetet där du som chef jobbar tillsammans med skyddsombuden för att skapa en hälsosam arbetsmiljö.

Och det är just det arbetsplatsnära förebyggande arbetet som Arbetsmiljöverket lyfter fram i sin föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, som började gälla den sista mars i år.

Ytterst är arbetsmiljön alltid arbetsgivarens ansvar. Samtidigt ingår det i din chefsroll att omsätta det ansvaret i praktiken.

Det kräver att du har rätt förutsättningar att leda det systematiska arbetsmiljöarbetet och bidra till en god arbetsmiljö. Vi vet att de förutsättningarna ibland saknas, och det är en fråga som Vision ständigt uppmärksammar i dialogen med arbetsgivarna.

Först och främst ska du ha tid att leda din personal, liksom möjlighet att bygga på din egen kompetens om du behöver det. Du kan också behöva stöd i form av specialistkompetens från företagshälsovården.

I dag används företagshälsovården framför allt reaktivt och för att stötta medarbetare som redan sjukskrivits – inte för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Genom att i stället arbeta proaktivt och i samarbete med företagshälsovården kan våra arbetsgivare göra stora vinster. Ett råd till dig som chef är därför att involvera företagshälsovården som ett bollplank och en ”coach” i det förebyggande arbetet. Det ökar möjligheterna att upptäcka och åtgärda arbetsmiljöproblem i tid – så att alla kan må bra på jobbet!

Veronica Magnusson
Förbundsordförande Vision