Därför vill man bli chef
7 september 2016
Varför blev du chef? Majoriteten anser att de alltid varit ledartyper och uppger det som ett av skälen. Dessutom är en längtan efter personlig utveckling ett annat tungt vägande skäl att vilja bli chef.
Panelen
- 97 procent: Känner igen sig i att de roligaste uppgifterna är att utveckla verksamheten.
- 24 procent: Tror att det var en ren slump att de blev chefer.
- 19 procent: Menar att de blivit chefer tack vare en medveten karriärplan.
- 60 procent: Känner igen sig i påståendet ”jag har alltid varit en ledartyp.
- 97 procent: Tycker att påståendena ”jag vill kunna påverka” och ”jag vill se helheten och förstå sammanhang” är viktiga drivkrafter.
- 87 procent: Skriver under på att skälet till att de tackade ja till sin nuvarande tjänst var att de ville ha personlig utveckling.
- 84 procent: Känner igen sig i påståendet ”jag vill inspirera mina medarbetare.
- 60 procent: Håller med om att en slitsam och tråkig arbetsuppgift som chef är att rapportera in uppgifter i olika datasystem.
Så gjordes undersökningen
Chefen i fokus chefspanel består av ett antal chefer som tackat ja
till att svara på frågor från tidningen ett begränsat antal gånger
per år. Denna gång svarade 98 personer. Tanken är att spegla vad chefsmedlemmarna i Vision tycker i olika vardagsnära frågor. Det är alltså långt ifrån någon vetenskaplig undersökning, men ger en nulägesbild av chefernas åsikter i aktuella frågor.
Vill du också vara med i panelen med chans att vinna ledarskapskurs?
Anmäl dig i formuläret här.
Relaterade artiklar
Självförtroendet starkare än självkänslan
Hur skönt är det inte att känna sig bra på något? Ja, ett gott självförtroende i arbetslivet skadar inte. En bra självkänsla är minst lika viktig. En ledare med god sådan har lättare att ta svåra beslut och upplevs oftare som tydlig. Men den är en färskvara och måste underhållas. Så kom ihåg: Du ÄR värdefull.
Möten en stor del av arbetsdagen
Åtta av tio chefer lägger minst hälften av sin arbetstid på möten. De flesta tycker om dem. Samtidigt tycker en dryg tredjedel att de har för många. Det kan låta motsägelsefullt, men då en majoritet av mötena sker med medarbetare är en inte alltför vågad analys att många chefer har för många medarbetare.
Undersökning: Så bra är chefernas form
En god kondition, bra kostvanor och tillräckligt med sömn håller oss friskare och gör oss mer produktiva på arbetet, visar olika studier. Hoppfullt då att över 70 procent av Chefspanelens deltagare ger sig själva ett betyg på den övre halvan i formskalan.