Stoppa chefskarusellen

4 maj 2016

Stressen ökar. Sjuknärvaron skjuter i höjden. Chefer flyr i strömhopp kristyngda arbetsplatser.

Chefen i fokus egen undersökning visar att hälften av alla nya chefer under 35 år övervägt att byta jobb på grund av sin arbetssituation. Smaka på den. Hälften. I dag drömmer alltså varannan ung chef om en annan tillvaro på jobbet. En del gör också slag i saken, byter arbetsgivare eller hoppar av chefsuppdraget. Och vad händer då? Jo, in kommer nästa chef som får samma dåliga förutsättningar att klara sitt jobb och som medarbetarna tvingas lära upp.

Den här karusellen riskerar att fortsätta snurra på och kan få allvarliga följder för chefernas hälsa, men också för medarbetarnas. Och sist men inte minst – brukarnas. Gamla, sjuka och funktionsnedsatta. De, vars behov hela verksamheten egentligen finns till för. Att det ser ut så här är ett tydligt kvitto på att arbetsgivarna misslyckats med att genomföra en smidig generationsväxling.

Att vara chef är alltid ett komplext och ­krävande jobb. Är man dessutom anställd i en skattefinansierad verksamhet ökar kraven att kunna hantera motstridiga viljor och pålagor. Att det är tufft bekräftas i rapport efter rapport. En annan sak som också ständigt bevisas i forskningen är att om chefen mår bra och gör ett bra jobb gör medarbetarna det också. Så därför arbetsgivare, här kommer ett enkelt men beprövat recept för att ge cheferna kraft att fortsätta orka göra ett fantastiskt viktigt och bra jobb: Ge dem administrativt stöd, mindre personalgrupper och tid för reflektion tillsammans med andra chefer. Och ge de nya en väl genomtänkt introduktion och en mentor. Det är hög tid att bromsa chefskarusellen – innan fler väljer att stiga av eller ta en annan karriärväg.