• Eva Hamilton.

Kändischefen

”Det är roligt att ha makt”

4 maj 2016

En chef kan inte vara känslosam, tyckte Eva Hamilton och avfärdade därmed sig själv som chefsämne. ­Senare förstod hon att man inte ­behöver kunna allt.

Vilket var ditt första chefsjobb?

–Det var som inrikeschef på Aktuellt 1998. Då var jag 44 år och hade varit journalist i drygt tjugo år. Jag hade haft många olika roller och jag behövde en ny utmaning.

Hur kom det sig att du blev chef så sent i din karriär?

–Jag såg inte mig själv som chef från början. Jag är en ganska känslostyrd och spontan person och en hög chef måste vara eftertänksam. Sedan tyckte jag inte att jag hade den naturliga värdighet som en chef ska ha heller.

Hur menar du?

–Jag var fostrad av manliga chefer som hade pondus, men pondus kommer både med inflytande och ålder. Däremot, att vara eftertänksam är viktigt, så därför har jag omgett mig med personer som haft mitt uppdrag att vid behov säga ” Vänta ett tag Eva!”.

Sedan blev du ju chef i alla fall. Vilka är dina styrkor som ledare?

–Jag är en empatisk person som oftast utstrålar välvilja och det gör att många känner sig trygga, tror jag. Jag tycker också om att kommunicera, att hålla föredrag och sitta i grupper och tillsammans finna en bättre lösning är lustfullt för mig. Jag är inte heller rädd att fatta beslut. Och jag är drivande. 

Vad tycker du bäst om med att vara chef?

–Det är roligt att se människor växa: man känner sig lite som en barnmorska. Sedan är det roligt att ha makt. Att det man gör spelar roll, att det spelar roll om man fattar kloka eller korkade beslut. Att det spelar roll hur man uppför sig. 

Vilka råd har du till andra chefer?

–Ofta delar man med sig av för lite information. Men medarbetare är vuxna människor och fullt kapabla att begripa att man gör olika överväganden inför ett beslut. Att dela med sig av dem skapar trovärdighet.

FAKTA

Namn: Eva Hamilton
Ålder: 61 år.
Familj: Man och fyra barn, varav tre i livet.
Så gör jag för att koppla av: ”Då kör jag med röjsågen”.
Karriär: I dag: Sitter i styrelserna för LKAB, Lindex, Fortum Oyj, IVA, Polar Music Price och Nobel center.
Bakgrund: Olika chefspositioner på Sveriges television och sedan VD 2006–2014, styrelseordförande för Radiohjälpen och radiotjänst