• Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen sedan 2014, tycker att det roligaste med att vara chef är att kunna påverka samhällsutvecklingen.

Kändischefen

Varnar för detaljstyre

4 maj 2016

Mikael Sjöberg basar över hårt kritiserade Arbetsförmedlingen. Hans bästa råd till andra chefer som står inför utmaningar är att låta bli att pilla i detaljer och lita på sina medarbetare.

Vilket var ditt första chefsjobb?

–Mitt första formella chefsjobb var som statssekreterare på inrikesdepartementet 1996. Jag var chef över 70, 80 personer och jag tyckte inte att det var så svårt, men det innebär inte att allt jag gjorde var rätt och bra. Det är klart att jag kände mig mer trevande i chefsrollen då.

Har du haft andra ledarroller innan dess?

–Ja, i lumpen var jag befäl och då ägnade jag en del tid åt att läsa ledarskapslitteratur. Det väckte nyfikenhet. Senare har jag haft en del ledarroller inom Metall, där jag var fackligt förtroendevald.

Vilka lärdomar har du dragit under alla år som chef?

–Man måste anpassa ledarskapet efter organisationen: hur stor den är, vilka uppdrag den har, till exempel. Man kan inte köra samma ledarstil överallt. Man måste också förstå vad som krävs av en chef i en stor organisation och läsa in sig ordenligt på vad just den verksamhet du ska driva behöver.

Vad är roligast med att vara chef?

–Möjligheten att påverka skeenden. Det ger också en stor personlig tillfredsställelse att få många människor att dra åt samma håll. Det är en fantastisk känsla.

Och det jobbigaste?

–En absolut nödvändig, om än inte särskilt rolig uppgift, är att hjälpa anställda som har olika slags personliga problem. Till exempel alkoholmissbruk och liknande.

Vilket är ditt bästa ledarskapstips till Visions chefsmedlemmar?

–Att styra mot mål och målbilder, inte detaljer. De flesta som jobbar i kommuner och landsting har en förmåga att lösa saker på egen hand. Delegera, och få människor att växa genom att lita på dem.

Mikael Sjöberg

Ålder: 48 år.
Familj: Två barn (19 och 5 år) och fru.
Så gör jag för att koppla av: ”Jag umgås med mina barn. Att vara med en 5-åring innebär en automatisk avkoppling, man måste vara här och nu. Jag tycker att det är avkopplande att veta att idag måste jag hämta”.

Karriär:
Idag: Generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Bakgrund: Statssekreterare, generaldirektör på Arbetslivsinstitutet och Arbetsmiljöverket. Har varit politiskt aktiv inom Socialdemokraterna.