• Elitmotionärer är ofta chefer som tränar hårt vid sidan av jobbet, konstaterar Anna Iwarsson.

Trender

Trendigt med hårdtränande chef

4 maj 2016

De kallas elitmotionärer och är ofta chefer i medelåldern som tränar, sover och äter som elitidrottare. Och på gott och ont vill inspirera sina anställda att ta efter.

Tidigare har det gått att dela in svenska folket i fyra olika grupper efter deras träningsvanor: elitidrottare, motionärer som tränar regelbundet, de som skulle vilja träna men inte gör det, samt de inaktiva. Men under de senaste 10–15 åren har det tillkommit en ny grupp, elitmotionärerna.

– De är i 30–50-årsåldern, ofta i en chefsbefattning, som utöver sitt heltidsarbete tränar likt en elitidrottare, säger Anna Iwarsson, tidigare generalsekreterare för Friskis & Svettis som numera skriver böcker och föreläser om ledarskap, folkhälsa och träning.

– Det intressanta är att de tränar strukturerat för att nå resultat, oftast med målet att delta i en tävling. I och med sitt strukturerade träningsupplägg upplever många att de också får bättre kontroll på hela livet – arbete, familjeliv och egen tid. Och det är en erfarenhet de gärna vill erbjuda sina medarbetare.

Vad leder det till?

– Det finns mycket positivt i det. Ambitionen och viljan är god. Men risken är att det utvecklas en organisationskultur där chefens syn på träning blir norm. Likasinnade tycker att det är fantastiskt, men för dem som inte vill eller kan träna får ger det tyvärr motsatt effekt.

Så hur ska en bra chef agera?

– Vi blir allt mer stillasittande och vi har en utmaning i att inkludera mer rörelse på jobbet. Regelbunden träning gör att man har lättare att koncentrera sig och bli bättre på att avgränsa och göra det man faktiskt föresatt sig under en vanlig arbetsdag. Det kommer att behövas nu när det blivit normalt att multitaska och kolla jobbmejl och sociala medier både på morgonen och innan du går och lägger dig. Många längtar efter perioder av fokus vilket blir effekten av att träna.

– Det viktigaste är att chefen är en god förebild. Men det krävs i kombination med ett individuellt förhållningssätt. Kollektiva lösningar som friskvårdsbidrag kopplat till en rabatt på ett gym fungerar inte. Man måste vara mer lyhörd, och inte förvänta sig att alla ska vilja träna som chefen gör.

9 AV 10 CHEFER SPORTAR

  • 92 procent av alla chefer motionerar varje vecka. Mer än var fjärde, 26 procent, tränar minst fyra gånger i veckan. En stor majoritet av cheferna anser att lönsamheten förbättras om medarbetarna motionerar.
  • 16 procent av 30-49-åringarna tror att intresse för löpning och joggning i ett CV ökar chanserna att få jobb.

Källor: PwC:s hälsobarometer 2012 och Intresse­kompassen 2015