Kändischefen

Klarade inte att vara hemmapappa

29 oktober 2015

Lars-Johan Jarnheimer hoppade av toppjobbet på Tele2 för sju år sedan för att vara mer med familjen. Så har det inte riktigt blivit.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det var på Hennes och Mauritz när jag var 24 år. Jag jobbade med att bygga om butiker och var chef över 5–6 personer.

Hur var du som chef då?

– Fantastisk! (skratt) När jag var i den åldern visste jag hur allt skulle vara. Jag var ju ekonom och hade läst hur allt fungerade i mina böcker.

Vilken var din drivkraft då?

– Pengar! Jag var en kallhamrad kapitalist.

Vad är det viktigaste du lärt dig om ledarskap sedan dess?

– Att läsa av människor och tolka vad de egentligen menar. När jag var i tjugoårsåldern kunde jag inte alls det. Jag var väldigt blåögd och trodde att alla talade sanning och gjorde sitt bästa.

Vad är det roligaste med att vara chef och ledare?

– När man ställs inför problem och löser dem gemensamt. Det jag kan sakna med det operativa ledarskapet är att sitta över en kopp kaffe och fundera på olika sätt att komma till rätta med ett problem. Och sedan dunka varandra i ryggen när det blir bra.

Och vad är tråkigast?

– Man kommer liksom in i ett ekorrhjul. Du är på 24 timmar om dygnet. Jag jobbade väldigt mycket till för sju år sedan. Då hade jag 110 resdagar på ett arbetsår – ett vanligt arbetsår består av 220 dagar. Det som gjorde att jag hoppade av det operativa ledarskapet var att jag ofta hörde chefer säga att de hade missat sina barns uppväxt. Sådan ville jag inte bli.

Hur gick det?

– I dag jobbar jag nästa lika mycket som när jag var operativ chef. Jag har kommit fram till att det är en läggningsfråga, det där med hur mycket man jobbar. Och jag tycker fortfarande att varje arbetsdag är väldigt rolig.

Lars-Johan Jarnheimer

Ålder: 55 år.

Familj: Tre barn (14, 11 och 7 år) och fru.

Så gör jag för att koppla av: Tränar långdistanslöpning.

Karriär:
I dag: styrelseordförande i Ikea, och flera andra styrelser, bland andra Eniro, CDON-group, Arvid Nordquist.

Bakgrund: VD och koncernchef Tele2. Olika ledande befattningar på H&M, Saab och Eniro. En rad uppdrag inom Kinneviksfären.