Ledarskap

Mullugheta – vinnare i Örebro

30 januari 2015

I Örebro kommun satsas det extra på vissa yrkesgrupper i årets lönerörelse. En grupp är fritidsgårdscheferna. Mullugheta Asghedom, chef för Vivallafritidsgård får 3 300 kronor mer i lönekuvertet från och med i år.

Stadsdelen Vivalla är kanske mest känt för att brevbäraren Allan Svensson i teveserien Svensson, Svensson bodde här. I verkligheten är det inte många i Vivalla som heter Svensson. Här är majoriteten av de 10 000 invånarna nyanlända flyktingar från jordens alla hörn.

Precis som kyrkan brukar göra, så ligger skolan mitt i byn i Vivalla och i hjärtat av skolan ligger fritidsgården. Det är här jag ska träffa "världens bästa chef" Mullugheta Asghedom, eller Mulla som han själv och alla andra kallar honom.

Det där med världens bästa chef är inte hans egna ord. Själv är han alltför blygsam för att ta till överord om sig själv. Annat är det när han berättar om verksamheten, barnen och medarbetarna. Då kan han prata hur mycket som helst.

Mullugheta är utbildad industritekniker och kom till Sverige från Eritrea för 32 år sedan. Han började jobba som fritidsledare och blev kvar i 19 år på samma fritidsgård. 2003 lades den fritidsgården ned. Men då hade han gjort avtryck och karriären tog fart.

– Jag blev erbjuden att bli föreståndare för en ny fritidsgård i ett område som heter Ladugårdsängen. Jag startade från scratch och byggde upp verksamheten där, berättar han.

Några år senare var det dags igen. När arbetsgivaren ville att han skulle bygga upp verksamheten i Vivalla sa Mullugheta först nej.

– Jag var lite rädd, det kändes tryggare att vara kvar. Men med lite uppmuntran och högre lön så ändrade jag mig.

Även det politiska uppdraget lockade. Verksamheten ska främja integration, jämställdhet och miljömässig hållbarhet. Och det fanns en del utmaningar att ta tag i när Mullugheta kom till Vivalla fritidsgård.

– Det första vi gjorde var att begränsa målgruppen och satsa mer på de yngre barnen i högstadiet. Och så på tjejerna. Dessutom ändrade vi öppettiderna till fem kvällar i veckan i stället för tre.

Tjejverksamheten blev succé. I dag är Vivalla fritidsgård den gård i Örebro som har störst andel tjejer bland besökarna. Det visar en undersökning som gjordes av kommunen i december förra året.

– Vi började med tjejkvällar då mammorna, mormor eller någon annan vuxen kunde vara med. Då jobbade bara kvinnlig personal. Det gjorde att mammorna blev lugna och trygga med att låta sina döttrar vara här. I dag är 40–45 procent av besökarna tjejer, säger han.

Mullugheta tror på dynamik i arbetsgruppen, då blir det mycket glädje och skratt. Därför har han medvetet rekryterat med­arbetare som är en brokig blandning av ­nationaliteter, åldrar, kvinnor och män. Han har tio fast anställda och fem timanställda.

De samarbetar också med frivilliga aktörer, till exempel handbollsklubben och kyrkan som har volontärer som jobbar med ungdomarna på gården.

– Det blir en avlastning för oss och ungdomarna får flera vuxna omkring sig.

Men hans absolut största stolthet är Kulturkramar, en festival för integration som äger rum varje år den 6 juni.

– Vi valde Sveriges nationaldag för att vi vill fira den och visa att vi är en del av det svenska samhället. Då förvandlas hela skolgården till en kulturfestival med musik, mat och hantverk från 38 olika länder. Förra året kom 7 000 deltagare.

Han är också stolt över sin nya lön.

– Lönen är ett kvitto på att det arbete jag gör är uppskattat.

Örebro kommmun har gjort en satsning på chefer och i år speciellt på chefer i produktion.

–Fritidsgårdscheferna har ansvar för budget och personal samtidigt som de är mitt i verksamheten, säger Ulf Lindin, enhetschef på kultur- och fritidsenheten i Örebro.

Han kallar det för chefskap axel vid axel.

– När vi tittat på fritidsgårdscheferna som grupp fann vi att det är rimligt att de ligger på en intervall mellan 30 000-35 000 kronor. Och det har vi genomfört.

För Mullugetha betyder det en löneökning på 3 500 kronor i år.

– Jag är stolt så jag nästan spricker över deras verksamhet, säger Ulf Lindin.