Kändischefen

Hellre original än dålig kopia

30 januari 2015

Hillevi Engström har lämnat politiken och bytt sida. Nu är hon kommundirektör i Upplands Väsby.

Vilket var ditt första chefsjobb?

– Det var som polis. Att vara polis innebär att du tar på dig en form av ledarskap. Du behöver ha auktoritet utan att vara auktoritär. Jag har nog alltid haft det i mig, var ordförande i elevrådet i mellanstadiet och så där.

Vad är svåraste med ledarskap?

– Det är nog att leda andra i ideella organisationer. Du ska få medarbetarna att tycka att det är kul och att behålla sina ideella drivkrafter. Som gruppledare i riksdagen handlade det om att få alla med sig.

– En annan sak som är svårt är att få viktiga, men besvärliga personer att fungera i en grupp. Vi vill ju gärna omge oss med människor vi tycker om. Utmaningen är att omge sig med människor som du inte klickar med.

Du är medveten om att kommunchefsjobbet anses vara lite av ett katapultuppdrag?

– Ja, det är ett komplext jobb men min erfarenhet är att det kan vara väldigt stabilt. Min företrädare hade jobbet i 20 år.

– Men visst inser jag att det kan bli svårigheter ibland. Jag har ju själv varit politiker och tyckte jag hade lösningen på alla jordens problem. Framför allt är det lätt att lägga sig i hur-frågorna som politiker.

Har du något motto som chef?

– Ja faktiskt. Jag vill utöva ett personligt ledarskap. Hellre vara ett bra original än en billig kopia.

– Ett annat är en sak som min mamma alltid säger: ”Fort och väl följs sällan åt”. Har du inte is i magen är det farligt. Då kan du hamna i” bråttomkarusellen” i stället för att stanna upp, ta dig tid och bolla med någon kollega. Det är sällan på liv och död när du är chef. I alla fall inte om du inte är polis…