• Lottie Knutson.

Kändischefen

Ser gruppen som gemensam kraft

30 januari 2015

Bokaktuella Lottie Knutson om vägen från ny till erfaren chef.

Vilket var ditt första chefsjobb?
– Det var på en liten reklambyrå. Jag rekryterades dit för att vara med och bygga upp en kommunikationsverksamhet.

Hade du drömt om att bli chef?
– Nej, tidigare när jag jobbade på SAS fick jag frågan, men jag sa nej eftersom jag ville skaffa mig mer erfarenhet innan jag började leda andra.

Hur har du förändrats som chef och ledare sedan ditt första jobb?
– Jag var fullständigt oerfaren då, hade inte gått några kurser eller någonting. Det handlade nog mer om att dela ut arbetsuppgifter, ett mer gammaldags ledarskap.

Vad har du lärt dig sedan dess då?
– Det är inte alla medarbetare som uppskattar att man hör av sig klockan 06.30 på morgonen. Nej, man får försöka anpassa sitt ledarskap utifrån varje individ och det är en svår konst. Jag har lärt mig mycket genom ärliga utvecklingssamtal. Det bästa är en arbetsgrupp med många olika personlighetstyper. Det skulle vara fruktansvärt jobbigt om alla var som jag! Jag behöver medarbetare som har koll på ordning och struktur och talar om för mig när det är dags att ordna med en fika för hela arbetsgruppen, sådant är också viktigt.

Vad är tråkigast med att vara chef?
– Jag är inte en sådan som gillar att administrera och skriva rapporter, men det är sådant man får ta när man jobbar i en större koncern.

Och roligast?
– Det är inte ledarskapet i sig som lockat mig, utan möjligheten att tillsammans få göra skillnad för verksamheten. Min starkaste erfarenhet från ledarrollen är just det, att man blir gruppen som en gemensam kraft. Alltför ofta tycker jag att människor i dag bara behandlas som en flyttbar kostnadsmassa.

Lottie Knutssons karriär:
 • Idag: Konsult, varumärkesexpert, författare och styrelseledamot (sitter bland annat i styrelserna för H & M och Stena Line).
 • Bakgrund: Många år som informations- och marknadschef på kommunikationsavdelningar. Var informationsdirektör på Fritidsresor under tsunamikatastrofen.
 • Aktuell: Har nyligen kommit ut med boken Nödrop – när krisen kommer.

  Lottie Knutsson

  Ålder: 50 år.

  Familj: Mats Knutson, inrikespolitisk ­reporter på SVT, fyra barn (8, 12, 20 0ch 23 år gamla).

  Så gör jag för att koppla av: Är med familjen, lufsar i skogen och lagar mat.


Relaterade artiklar