– Dels har cheferna väldigt många medarbetare, särskilt inom hemtjänsten. Dels är uppdraget alltför spretigt och komplext, säger Visions huvudskyddsombud Mikael Damberg och exemplifierar:
– Förutom att vara chef för ett äldreboende förväntas enhetscheferna delta i ett flertal arbetsgrupper, dagligen hantera flera olika datasystem, hantera vikariefrågor och tekniska frågor rörande äldreboendet. Sammantaget innebär det att arbetsbelastningen blir väldigt hög.
Situationen är inte ny. Vision har under flera år påtalat problemen, och det har också tagits fram handlingsplaner där man försökt åstadkomma förbättringar. Men problemen kvarstår och nu har Vision gått ett steg längre och skrivit en anmälan som kan resultera i att Arbetsmiljöverket kopplas in, om inte arbetsgivaren kan presentera en hållbar lösning.
– Vårt förslag är att man använder SKL:s checklista för chefers arbetsmiljö, säger Damberg.
I checklistan, som utgår från föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, går man bland annat igenom om chefer har tillräckligt administrativt stöd, om det är tydligt vad som ska prioriteras vid tidsbrist och om antalet medarbetare är rimligt.
Renée Holmberg, tillförordnad chef för social- och omsorgsförvaltningen, bekräftar att enhetscheferna har ett utsatt och komplext uppdrag där man inte bara ansvarar för brukare utan också ekonomi, lokaler, avtal med mera.
– Äldreomsorgen påverkas också av det tuffa ekonomiska läget. Chefernas handlingsutrymme har krympt när det till gäller till exempel tillsättning av tjänster, kompetensutveckling och inköp.
Hur ska det bli bättre?
– Vi tar deras arbetsmiljö på största allvar och är inne i en process där vi vidtar åtgärder, som att försöka tydliggöra roller och inrätta stödfunktioner. Men vi är inte i mål.
Ska ni tillämpa checklistan för bättre arbetsmiljö?
– Ja, absolut. Vi strävar också efter att minska antalet medarbetare per chef, säger Renée Holmberg.