Så motar du sexuella trakasserier
2018-11-09
Chefen i Fokus nr 4 2018. Matilda Andersson jämställdhets- och mångfaldskonsult och medförfattare till Diskrimineringslagen – handbok för chefer, ger tips.
Är sexuella trakasserier diskriminering?
– Ja, det är en av sex olika former av diskriminering. Men det är inte kopplat till en särskild diskrimineringsgrund, utan handlar om övertramp mot någons sexuella integritet, som tafsningar, ovälkomna inviter eller bilder som skickas.
Hur kan chefen förebygga sexuella trakasserier?
– Var där dina medarbetare är för att fånga upp signaler: vad sägs i fikarummet, vilka skämt dras, finns det medarbetare som blir mer lyssnade på än andra, och är det alltid samma person som håller snyggt i köket? Ta upp ämnet i medarbetarsamtal och visa att du finns där om någon vill berätta något. Diskutera också generellt i arbetsgruppen vad som är okej för er alla, var gränsen går.
Var går gränsen?
– För vissa är en smäll på rumpan skoj, för andra inte. Det är alltid den som blir utsatt som har tolkningsrätt.
Diskrimineringslagen trädde i kraft 2009. Varför pratas det om den nu?
– Den uppdaterades 2017, och då kom ytterligare krav på arbetsgivare att arbeta aktivt med förebyggande åtgärder. Och det är jätteviktigt såklart att cheferna följer lagen. Dessutom finns det mycket att vinna på den. När arbetsplatsen blir mer inkluderande trivs arbetstagare bättre och blir därmed mer motiverade att prestera.