Att vårda själen en viktig uppgift
2018-11-09
Chefen i Fokus nr 4 2018. I dagens informationssamhälle blir det allt viktigare att vårda sin psykiska hälsa.
Det är krävande att hantera den ständiga strömmen av intryck: starka bilder, åsikter och ny information. I många yrken är det i dag också mycket mer betydelsefullt att vara psykiskt än fysiskt stark. Och ett sätt att stärka sitt psyke är att vårda sin existentiella hälsa. Det är något som författarna till den nyutkomna boken Ledarskap för mänsklig hållbarhet vill belysa.
Att känna att arbetet är meningsfullt är en stark skyddsfaktor mot stress. Det är känt sedan länge. Att hitta sin egen inre kärna av mening och sedan kunna leda andra så att de finner sin personliga mening med jobbet är därför avgörande. Så hur gör man då?
Världshälsoorganisationen (WHO) undersöker inte bara den fysiska och sociala hälsan i olika länder, utan även den existentiella hälsan (Spiritual Health). Det vill säga vår grundsyn på livet. Det kan vara en tro, en livsfilosofi eller kulturella värderingar som format oss. Existentiell hälsa handlar också om förmågor som hjälper oss att hantera svårigheter. Till exempel att känna hopp inför framtiden, uppleva harmoni och att känna en stark samhörighet med andra. Att utforska och träna upp dessa förmågor, vare sig man är religiös eller inte, är fullt möjligt. Ett sätt är att söka svaret på frågor som: varför är just mitt jobb meningsfullt? När känns mitt arbete som mest betydelsefullt? Vad skulle hända om ingen gjorde mitt jobb?
Den som kan svara på det, och sedan på allvar bottna i svaren, har goda chanser att fylla både sig själv och medarbetarna med framtidstro, lugn och meningsfullhet. Något som blir effektiva verktyg mot en av vår tids största utmaningar i arbetslivet – stress och utbrändhet.