500 chefer i skolbänken
2018-11-09
Chefen i Fokus nr 4 2018. Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har tillsammans med sjukhusledningen startat ett chefsutvecklingsprogram som riktar sig till alla cirka 500 första linjens chefer.
Hur unikt är programmet?
– Vi menar att det är unikt på grund av omfattningen, alla första linjens chefer får gå, och för att det är så pass enhetligt. Dessutom bygger det på sjukhusets egen kompetens om ledarskap och utveckling. Det är inga konsulter som utbildar.
Hur är det uppbyggt?
– Projektet startade 2017 och ska pågå i fyra år. Det är fem utbildningsstarter per år och varje chef deltar vid nio tillfällen. Vi introducerar verktyg och arbetssätt som kan effektivisera arbetet. Mellan träffarna får cheferna testa vad de lärt sig.
Varför behövs utbildningen?
– En åldrande befolkning och ökad resursbrist kräver effektivare arbetssätt. Vi har till exempel tagit in nya kompetenser i vården, farmaceuter och värdar/värdinnor som ska avlasta den vanliga personalen. En annan sak är att medicinska sekreterare är med på ronderna och antecknar, då slipper andra dokumentera senare.
Hur påverkar det cheferna?
– Cheferna närmast kärnverksamheten spelar en central roll för medarbetarnas trivsel och möjlighet att nå sina mål. Genom att utbilda just dessa chefer tror vi att vi får bäst effekt.
Är programmet obligatoriskt för alla första linjens chefer?
– Alla ska få chansen att gå. Nu i starten har vi utgått från lustprincipen, men hittills har intresset varit stort.