Coachning ger gott resultat
2018-01-29
Chefen i Fokus nr 1 2018. Coachande ledarskap började slå igenom i idrotten och näringslivet omkring år 2000, även om det funnits i en eller annan tappning långt tidigare.
Po Lindwall är en av veteranerna i de svenska sammanhangen. Han är ledarskapsutvecklare, driver programmet Coach2Lead och skriver på sin doktorsavhandling. Han kom i kontakt med coachande ledarskap i början av 80-talet genom en bok.
När han ska ge ett exempel på hur det går när en organisation genomför det coachande ledarskapet ordentligt refererar han gärna till Scania Chassi i Södertälje.
Där genomfördes coachande ledarskap i organisationen år 2000. Mellan år 2000 och 2001 sjönk andelen sjukskrivna från 9 procent till 4,5 procent. Personalomsättningen minskade samma period från 35 procent till 6 procent.
2011 hade de resultaten förbättrats ännu mer. Andra faktorer kan ha spelat in, men företaget har under åren hållit fast i ledarskapet och dessutom utbildat samtliga medarbetare i det.
Po Lindvalls egen utveckling fortsatte genom studier idrottspsykologi och sociologi, och ledde vidare till organisationsutveckling och ledarutveckling.
– Olika ämnesområden och konsulter har parallellt utvecklat olika inriktningar men tyngdpunkten är densamma: när man arbetar med frågor öppnas en dialog. Vi får ett kommunikationsklimat som skapar större delaktighet, där medarbetare känner att de är autonoma, kompetenta och inkluderade.
Inom Sveriges olympiska kommitté, SOK, får alla förbundskaptener och tränare utbildning i coachande ledarskap. Förhoppningen är att ökat självbestämmande ska förlänga karriärerna.
– Den allians som är mellan en tränare och en aktiv inom idrotten måste utvecklas och förändras genom åren allteftersom den aktive själv skaffar sig erfarenhet. Är relationen inte dynamisk blir det alltför ofta så att idrottaren avslutar sin karriär, förklarar Olle Anfelt, SOK.