Kommunal stöttar chefer
2017-09-05
Chefen i Fokus nr 3 2017. Fackförbundet tar upp frågan om ledarskapets betydelse.
Traditionellt har chefernas förutsättningar inte varit en fråga på fackförbundet Kommunals dagordning. Men insikten om ledarskapets betydelse har gjort att förbundet har intagit en ny kurs.
– Tidigare hade Kommunal inställningen att medlemmarna klarar sig själva och inte behöver några chefer. Nu har vi haft en kampanj som heter Heja chefen, som visar hur viktigt ledarskapet är för möjlighet till inflytande och trivsel, säger Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal.
Han konstaterar att frågan om chefstätheten och chefernas betydelse för både verksamhetens kvalitet och arbetsmiljön har hamnat i fokus under senare tid. Det är något han välkomnar:
– På många arbetsplatser är det i dag orimligt många medarbetare per chef. Chefen måste ha tid och möjlighet att ha löne- och medarbetarsamtal med var och en. Först då kan man vara en närvarande chef som ser varje undersköterska och vårdbiträde, säger Tobias Baudin.
Regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto har föreslagit att enhetscheferna i snitt över landet inte ska ansvara för fler än 30 medarbetare. Vision argumentar för att ingen chef bör som regel ansvara för fler än 25. Det låter rimligt, tycker Tobias Baudin:
– Som förbund har vi inte låst oss vid någon bestämd siffra, men 25–30 låter betydligt bättre än dagens nivåer, säger han.
Sedan 2009 har personalgrupperna i äldreomsorgen vuxit, i dag går det i snitt 60 medarbetare per chef. Tobias Baudin tror och hoppas att utvecklingen ska vända och att personalgrupperna blir mindre i framtiden.
– Man behöver inte vänta på regeringens direktiv. Jag hoppas att fler arbetsgivare inser att ledarskapet är viktigt både för dem som jobbar och för kvaliteten i verksamheten, säger han.