SKL: ”Fler ska jobba mer”
2017-11-08
Chefen i Fokus nr 4 2017. Heltid ska vara norm. Det enades Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fackförbundet Kommunal om 2016. Enligt avtalet, som löper fram till 2021, ska samtliga kommuner och landsting i landet ta fram handlingsplaner för ökad heltidssysselsättning.
Fler och fler kommuner och landsting har också arbetat i den riktningen och numera har majoriteten av dem heltid som norm, enligt en undersökning från SKL.
En viktig bakgrund till beslutet är det stora rekryteringsbehovet inom välfärdssektorn. Enligt Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, kommer det att behövas en halv miljon nyanställningar bara under det kommande decenniet.
Avtalet innehåller tre punkter: alla nyanställningar ska vara heltid, de som jobbar deltid ska erbjudas heltid och fler av dem som i dag har heltidsanställningar men ändå jobbar deltid ska fås att gå upp till heltid.
Men hur ska cheferna ”på golvet” få ihop det här, utan mer pengar?
– Det är en utmaning att organisera bemanningen på ett effektivt sätt. Samtidigt ser förutsättningarna väldigt olika ut på olika ställen, så det går inte att hitta någon patentlösning. I stället försöker vi stötta på olika sätt, genom att sprida goda exempel och i de nätverk vi driver, där ledare kan utbyta idéer och erfarenheter, säger Ulf Olsson.
Chefer som ska hantera frågan måste få tydligt stöd, både från den politiska ledningen och sina överordnade, säger Ulf Olsson.
– Det kan handla om utbildning, till exempel i bemanningsekonomi och vakanshantering eller att det tillsätts projektgrupper som kan stötta tills det hela är genomfört på ett bra sätt.
SKL satte ett mål om att antalet heltidsarbetande skulle öka med 25 000 under 2016. Hur gick det?
– Vi har inte de sifforna än. Men mellan 2014–2016 ökade det med 53 000 personer.
Senast 31 december ska arbetsgivarna i kommuner och regioner ha tagit fram sina planer för heltidsmålet.