Osäkerhet kring diskriminering
2017-11-08
Chefen i Fokus nr 4 2017. Fyra av tio chefer är osäkra på om de har diskriminerat arbetssökande och medarbetare. Det visar Visions nya undersökning om mångfald på arbetet.
”Att arbeta med kopior av sig själv ger ingen utveckling”. Det är en av kommentarerna från de 500 chefer som svarat på frågor om mångfald. Visions undersökning visar att nio av tio tror att mångfald stimulerar kreativitet och att mångfald också är en del av lösningen på framtidens kompetensförsörjning.
Samtidigt är fyra av tio chefer osäkra på om deras eget agerande har varit diskriminerande mot arbetssökande och/eller medarbetare. Enligt den nya diskrimineringslagen är det förbjudet att diskriminera på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
Många av cheferna vill ha mer kompetensutveckling när det gäller diskriminering. Endast hälften uppger att de har fått tillräcklig information av arbetsgivaren om de nya reglerna i lagen. De vill också ha tydligare riktlinjer för hur man ska agera för att inte riskera att diskriminera medarbetare, mer stöd från HR och mer tid för medarbetarna.
– För att få mer mångfald på jobbet krävs det att vi arbetar med ett främjande och förebyggande mångfalds– och arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Arbetsgivaren har ett ansvar enligt diskrimineringslagen att arbeta för allas lika rättigheter och möjligheter, säger Olof Ambjörn, mångfaldsstrateg på Vision
För att öka kunskapen om mångfald och diskriminering har Vision tagit fram en 20 minuter lång e-utbildning: ”En arbetsplats för alla” (www.enarbetsplatsforalla.se)
– Utbildningens syfte är att väcka tankar, syna sina egna fördomar och ge konkreta tips i vardagen, säger Olof Ambjörn.