Genus i fokus
2017-11-08
Chefen i Fokus nr 4 2017. Annika Vänje, genus- och arbetsmiljöforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, som fått 2,6 miljoner kronor från Afa försäkring till ett projekt där forskarna ska ta reda på hur man kan leda och styra för att skapa en mer jämställd arbetsmiljö i kommunerna.
Hur kan arbetsmiljön bli mer jämställd?
– Genom att höja kunskapsnivån om jämställdhet och arbetsmiljö. Till exempel genom att diskutera vilka dilemman som finns i verksamheterna, det kan handla om förutsättningar för ledarskap i olika kommunala verksamheter. Inom hemtjänsten är det vanligt med mycket fler medarbetare per chef än inom teknisk förvaltning och sjukfrånvaron är högre. Frågan är då vad man kan göra för att förändra det?
Varför är förutsättningarna för chefer så olika?
– Det handlar om kulturella värderingar och vår historia. Teknik har hög status i vårt samhälle och det arbete som hemtjänsten idag gör var tidigare obetalt arbete som utfördes av kvinnor. Det är saker som påverkar hur vi än i dag värderar olika uppgifter.
Vad är det ni vill åstadkomma?
– Tanken med projektet är att få igång ett genusmedvetet arbetsmiljöarbete genom att starta ett lärande mellan olika verksamheter i dessa frågor.
Hur då?
– Vi kommer att ha olika former av nätverksträffar där bland annat chefer från hemtjänsten och de tekniska förvaltningarna i två kommuner och representanter från Arbetsmiljöverket kommer att ses.
När ska ni vara klara?
– Vi kommer att presentera en slutrapport 2020 och en doktorsavhandling. Under tiden fram till dess kommer vi kontinuerligt att lägga fram resultat vid ett antal seminarier.