Linnea Lindström, HR-konsult, administrerar projektet i Härjedalens kommun. Foto: Morgan Grip
Samtal med kolleger ska stoppa stressen
2017-04-24
Chefen i Fokus nr 2 2017. Allt fler sjukskrivs på grund av stress. För att hejda utvecklingen testas nu en metod där anställda i riskzonen får träffas i en reflektionsgrupp.
På fem år har antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser dubblerats. SKL, Sveriges kommuner och landsting, prövar nu en metod för att bryta trenden: reflekterande kollegiala samtal. 13 kommuner och två landsting och regioner deltar i projektet, som pågår under 2017 och utvärderas av forskare.
Härjedalen är en av kommunerna som är med i försöket.
– Vi har riktat in oss på personal i skola och omsorg som är i riskzonen för stress och utmattning och har precis kommit igång med den första gruppen med åtta personer. Tanken är att vi ska ha fler grupper i höst, säger Linnea Lindström, HR-konsult i Härjedalen.
Gruppen träffas med en handledare en gång i veckan i tio veckor. Innan har de fått svara på en enkät om stress, ångest och förhållandet mellan krav och resurser.
– Förhoppningsvis ska dessa samtal leda till mindre sjukfrånvaro och bättre arbetsmiljö. Vi kommer att ha en dialog med handledaren om vad i arbetsmiljön som kan förbättras.
Ulla Peterson, forskare i hälso- och vårdvetenskap på Linnéuniversitetet, har utvecklat metoden.
– Tanken med samtalen är att de ska förebygga sjukskrivning. Man får en möjlighet att reflektera med kolleger som är i en liknande situation. Men det handlar inte bara om individperspektiv, man tar även upp hur det är på arbetsplatsen och i organisationen, säger Ulla Peterson, som understryker att det inte är en terapigrupp.
– Handledaren har ingen behandlande roll, utan ska stötta och hänvisa vidare till företagshälsovården om det behövs.
Denna typ av samtal har tidigare testats i Landstinget i Kalmar län.
–Forskningen visar att det kollegiala stödet är viktigt. Resultatet bland deltagarna i Kalmar var att de efteråt upplevde bättre hälsa, mindre krav och mindre stress. De kände delaktighet och utvecklingsmöjlighet i arbetet, säger Ulla Peterson.