Könsfördelningen bland höga chefer i kommunerna jämnas ut, och löneskillnaderna mellan män och kvinnor på dessa tjänster är för det mesta små.
Så, har vi gått i mål i jämställdhetens namn för åtminstone några av kommunernas olika chefer? Nej, är det tvärsäkra svaret från två experter på området.
– Det finns fler saker att beakta. Utbildningsnivån är en. Vi vet att kvinnor generellt är mer välutbildade än män. Om fler kvinnor därför är meriterade för uppdraget som till exempel kommunchef är det ett problem om det inte visar sig med en större andel kvinnor, säger Joakim Johansson, som forskar om jämställdhetsfrågor vid Mälardalens hög-
skola.
Han menar att man också behöver titta på skillnaderna på vilka ”kostnader” cheferna måste ta för att nå sin position, till exempel risken för sjukskrivning och ansvarsfördelning i familjen.
Annika Härenstam, forskare i genus- och arbetsmiljöfrågor vid Stockholms universitet, tycker också att mer krävs.
– Man måste även titta på handlingsutrymme, arbetsvillkor och förutsättningar att utföra sitt jobb. Vilket inflytande cheferna har över budget och vilket gehör de får i sina nämnder är frågor man måste ställa sig, säger hon, och tar ett exempel:
– Vad händer när budgeten spricker i ett byggprojekt jämfört med att sjukskrivningarna ökar inom hemtjänsten? Vem blir lyssnad på? I vår forskning har vi sett att tekniska förvaltningschefer lättare får hjälp att omförhandla budget, medan socialnämnder oftare skjuter tillbaka problemet på sin förvaltningschef att göra omprioriteringar.
Kvinnor och män har dessutom fortfarande olika möjligheter till makt och inflytande i det svenska samhället. Av det totala antalet chefer i samtliga branscher i Sverige är två av tre män.
Att det är viktigt med jämställdhet är de flesta eniga om. Forskarna vi talat med förklarar varför.
– Alla könsblandade sammanhang fungerar bättre. Det blir mer balanserat, fler olika synpunkter kommer fram och man lär av varandra. I beslutande organ är det särskilt viktigt, eftersom klokare beslut kan fattas ju fler perspektiv som finns. Men det gäller även ålder och etnicitet, säger Annika Härenstam.
Forskaren Joakim Johansson talar också om rättvisa.
– I grund och botten handlar det om att skapa förutsättningar för olika individers potential utan könsbarriärer.
Läs också: Jämställt i toppen - nästan
Läs också: Kvinnorna dominerar i norr