Etikettauktoriteten Magdalena Ribbing får frågan då och då: måste man som anställd ställa upp på gruppaktiviteter på jobbet som inte handlar om själva arbetet, utan syftar till att stärka gruppen eller bara ha kul?
Magdalena Ribbing är tvärsäker på sitt svar.
– Jag tycker att man ska undvika allt som kan inkräkta på den mänskliga integriteten i alla tänkbara meningar.
Att göra aktiviteten frivillig hjälper inte.
– Det är alltid någon som noterar att den där personen inte är samarbetsvillig, vilket kan bli ett minus i protokollet.
Även en till synes oskyldig aktivitet som att lägga pussel eller ha en frågesport kan kännas jobbig för en del personer. Någon känner sig okunnig, någon annan måste hålla tillbaka sin skicklighet för att inte framstå som överlägsen, påpekar hon.
– För att inte tala om fysiska tävlingar eller att bada tillsammans. Jag har till och med fått brev från förtvivlade personer som känt sig pressade att bada bastu ihop med sina arbetskamrater. Att behöva visa sig halvt avklädd inför sina arbetskamrater är fel, fel, fel!
Är det inte rimligt att bjuda lite på sig själv på jobbet?
– Nej, varför ska man det? På en arbetsplats är det arbetsuppgifterna som är det gemensamma målet.
Ett mål som knappast påverkas positivt av lekar och tävlingar. Snarare tvärtom, tror hon.
– I förlängningen tror jag att den här typen av aktiviteter faktiskt kan inbjuda till konflikter mellan arbetskamrater.
Hon får medhåll av Christian Jacobsson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om ledarskap och arbetsgrupper.
– Det är orimligt att kräva att medarbetare ska gå utanför sin roll. I sämsta fall skapar det fel klimat i gruppen, eftersom inte alla känner sig inkluderade.
Teambuildingövningar i syfte att svetsa samman gruppen då? Det beror på vad man menar med teambuilding, enligt Christian Jacobsson.
– I forskningen handlar det om att klargöra mål och roller på arbetsplatsen, att träna på att hantera konflikter och så vidare. Då är de gemensamma arbetsuppgifterna i fokus. Men i arbetslivet används ordet ofta om övningar tillsammans i grupp, typ klättra eller ro en båt.
Den chef som tror att arbetsgruppen kommer att jobba bättre tillsammans efter att ha gjort den sortens aktiviteter är fel ute, anser han.
– Enligt forskningen hör lära-känna-varandra-övningar till de minst effektiva sätten att få folk att samarbeta bättre.
Magdalena Ribbing påpekar att i grupper finns det alltid någon som är sämst.
– Den personen ska inte behöva bli utsatt. Det enda jag kan tänka mig i den vägen är att tillsammans fundera över hur den fysiska arbetsmiljön kan förbättras.
Men om man som chef ändå vill hitta på något extra ibland?
– Bjud in någon som uppträder och som gör det utan att ”gå på” enskilda personer, säger Magdalena Ribbing.
Ingela Hofsten