Sanna är enhetschef över ett bra men underbemannat gäng medarbetare på ett privat vårdföretag. En av dem är Kattis, vars 101-åriga mormor ligger på dödsbädden efter ett i övrigt friskt liv.
Men en dag är det i stället kollegan Darko som får ett ovälkommet telefonsamtal. Hans bror i Serbien har hastigt gått bort i en trafikolycka.
Darko är i chock och Sanna beviljar honom ledigt med full lön veckan ut för enskild angelägenhet vid anhörigs bortgång, enligt kollektivavtalet. Inte för att hon måste, men hon har möjligheten.
Ett par veckor senare ska Darkos bror begravas i Belgrad och Darko har mycket att fixa med.
”Permission kan beviljas för en eller flera dagar”, läser Sanna i avtalet*. Det finns alltså inget tak för antal dagar. Sanna ger honom ytterligare en och en halv vecka, trots att det innebär att kollegorna måste täcka upp.
Någon månad senare drar Kattis mormor sin sista suck. Visst ska Kattis få permission några dagar, bland annat för att kunna vara med vid begravningsceremoni och gravsättning. Men fler dagar blir det inte. ”Det individuella behovet styr”, förklarar Sanna och pekar dels på att mormoderns död var väntad, och dels på att hon begravs i samma stad.
Kattis, som hade väntat sig fler dagar med betald ledighet för att sörja, blir besviken.
Sanna tvekar. Är hon orättvis? Men är det i så fall viktigare att vara rättvis än att se till verksamhetens behov?
Helén Plym
enhetschef, myndighetsenheten, Jönköpings kommun
”Ett elände om hon resonerar likadant igen”
– Jag undrar varför inte Kattis ansökte om närståendepenning från Försäkringskassan för att få kvalitetsdagar med mormodern medan hon ännu levde. Sanna hade också kunnat hinta Kattis om att göra en sådan ansökan.
– Samtidigt hade jag aldrig gett så många lediga dagar till Darko. Jag gissar att han har fler släktingar utomlands. Det blir svårt att vara lika givmild då. Sanna borde ha gett honom några dagars ledighet, men därefter skulle han få ta semester.
– Sanna har inte gjort något olagligt, men det blir ett elände om hon resonerar likadant igen i fall som Darkos. Hon borde ta Kattis åt sidan, vara ärlig med att hon gjort en tabbe, och ge henne någon extra ledig dag som plåster på såren. Om Kattis ändå tycker att Sanna är dum, är det något Kattis får ta. Hon bör även prata med Darko om misstaget och ta upp det på en arbetsplatsträff. Att som chef erkänna sina brister är en styrka.
Kenny Nilsson
kökschef, Fridhems folkhögskola, Landskrona
”Kattis hade behövt fler lediga dagar”
– Jag tycker att Sanna har tagit ett konstigt beslut. Ledigheten ska såklart anpassas efter individens behov. Darkos behov var givetvis stort då han var tvungen att åka utomlands och fixa med begravning. Men även Kattis hade behövt fler lediga dagar, då hon uppenbarligen var i sorg och kanske hade svårt att koncentrera sig på arbetet.
– Jag tycker att det ska finnas tydligare ramar i arbetsplatsens policy för hur en sådan här process med ledighet vid nära anhörigs bortgång ska gå till, som Sanna hade kunna vända sig till.
– På grund av att Sanna inte varit rättvis mot Kattis så tror jag att Kattis förtroende för arbetsplatsen sjunker, vilket ju inte är bra för verksamheten i längden.
Shame Shamhi
föreståndare Villa hasselfors HVB, Örebro
”Det är viktigt att Sanna skapar tydliga rutiner”
– Det är en svår situation, för det går aldrig att mäta någons sorg och säga hur lång tid den ska ta. Men man måste vara så rättvis man kan med hänsyn till avstånd till den anhöriga och ändå samtidigt se till att verksamheten fungerar. Även om Darko hade långt att åka tycker jag att han skulle ha fått färre lediga dagar.
Men gjort är gjort.
– Ja, Sanna kan ge Kattis några extra dagar för att det ska bli mer rättvist. Men det är viktigt att Sanna sedan skapar tydliga rutiner som ska gälla alla så att hon är förberedd när det händer nästa gång
Hur ska rutinerna se ut?
– Det kan stå hur många dagar anställda får ledigt vid en anhörigs död och hur många dagar utöver dem som kan ges i samband med en längre resa. Sanna borde också försöka få fram fler vikarier som kan hoppa in vid behov. Det lönar sig långsiktigt.