Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Välfärdens chefer hinner inte leda
2016-11-10
Chefen i Fokus nr 4 2016. Visste du att det finns chefer i äldreomsorgen som har ansvar för över 100 medarbetare? Och att det inte är ovanligt att som chef i äldreomsorgen ha mellan 40 och 60 medarbetare att leda, inspirera och hålla medarbetarsamtal med?
Det framgår av en ny rapport som forskaren Klara Regnö, verksam vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, har tagit fram.
Av 15 kartlagda branscher är det i kvinnodominerade välfärdsverksamheter som chefer har ansvar för klart flest antal medarbetare. Det handlar till exempel om vård, omsorg och socialt arbete.
Branschen toppar listan och cheferna har ofta dubbelt så många, eller tre gånger så många, medarbetare att leda. Trots att det enligt forskningen handlar om verksamheter som lämpar sig för mindre personalgrupper.
Rapporten visar att många verksamheter inom välfärden är organiserade på ett sätt som är både ineffektivt och ohälsosamt. Konsekvenserna är både ökad risk för ohälsa och sämre kvalitet i verksamheten.
Det behöver vi förändra. Och jag är glad för att Vision beslutat att chefers förutsättningar är en av våra prioriterade hjärtefrågor de kommande fyra åren.
Också den avsiktsförklaring för friskare arbetsplatser som Vision, flera andra fackförbund och Sveriges kommuner och landsting nyligen presenterade, pekar på vikten av att jobba med chefers förutsättningar. En av huvudpunkterna i avsiktsförklaringen handlar just om att chefer måste ha ett rimligt antal medarbetare för att kunna vara närvarande och förebygga ohälsa.
Jag hoppas därför att våra lokala arbetsgivare läser Klara Regnös rapport, tar till sig Visions förslag och ser över vad som är ett rimligt antal medarbetare per chef utifrån verksamhetens behov.
Kunskapen och verktygen finns – nu krävs det verkstad
Veronica Magnusson Förbundsordförande Vision