Så satsar Umeå på cheferna
2016-11-10
Chefen i Fokus nr 4 2016. Umeå jobbar med att minska antalet medarbetare per chef. Om tre år ska riktmärket för chefer inom vård och omsorg och vara 25 medarbetare och för första linjens chefer 30.
Det står i den färdplan kring ledningsstrukturen som personaldirektören Birgitta Forsberg jobbat fram tillsammans med ledarutvecklaren Marie-Louise Gäärd.
– Riktmärket är inget absolut tal utan ska vägas samman med andra förutsättningar som administrativt stöd, antal enheter, tillgång till gruppledare med mera, poängterar de.
Slutsatserna i färdplanen grundar sig på forskning. Framför allt stöder de sig på Annika Härenstams Chefiosrapport och Klara Regnös forskning om chefers arbetsvillkor, som båda kommer fram till samma slutsatser: chefer inom vård- och omsorg, samt inom förskola och grundskola har alltför många underställda medarbetare och de saknar administrativt stöd. Den höga arbetsbelastningen gör att cheferna inte har möjlighet att se medarbetarna och jobba med arbetsmiljön tillräckligt mycket. Det gör i sin tur att sjukskrivningarna bland medarbetarna skjuter i höjden.
Sjukskrivningstalen i Umeå kommun ligger på 6,8 procent, vilket är under riksgenomsnittet.
– För oss är det jätteviktigt att jobba med våra chefer. Det är ju via dem mycket ska hända. Våra chefer måste känna sig trygga med att de har ett tydligt och möjligt uppdrag. Det ger kraft och gör att vi har medarbetare som kan fungera väl ute i organisationen, säger Birgitta Forsberg.
Ett verktyg är Uppföljningsdialogen som är skräddarsydd för första linjens chefer. Där får cheferna värdera 30 påståenden på en skala från ett till sex som handlar om det systematiska arbetsmiljöarbetet och förutsättningar att utöva ett närvarande ledarskap.
Alla chefer som rekryteras till kommunen går en obligatorisk introduktionsutbildning på två terminer.
– Den första terminen har fokus på chefskap och här ingår utbildning kring ekonomi och upphandling, arbetsrätt, rehabilitering med mera. Den andra terminen pratar vi om faktorer i ledarskapet som skapar goda förutsättningar för medarbetares hälsa och prestation, berättar Marie-Louise Gäärd.
Nästa steg är en utbildning för chefer som leder andra chefer.
– Det är delvis samma upplägg som introduktionsutbildningen men här finns tydliga avsnitt om att leda team och ledningsgrupper.