Självmedkänsla. Foto: Colourbox
Hård värld kräver mjukt ledarskap
2016-05-13
Chefen i Fokus nr 2 2016.
Dina drömmar spricker. Inget blev som du ville. Trots att du slitit dag och natt. Att då le mot sig själv i spegeln och säga ”Du är bra och duger precis som du är. Det är mänskligt att göra fel och att misslyckas” kan gå lite trögt. Minst sagt.
Men att vara sin egen bästa vän och behandla sig själv med samma förståelse som en kompis som har det jobbigt är det som kallas självmedkänsla. Det är också något som gör att man klarar svårigheter både i privat- och arbetslivet bättre. Men självmedkänsla har inte bara betydelse för hur du som chef klarar en tuff arbetssituation, utan påverkar också den verksamhet du leder. I internationell forskning talar man allt oftare om ”Compassionate organizations” och ”Mindful management”. Det är även något som företag som Google plockat upp och håller ledarskapsutbildningar i.
Och i Sverige håller forskarna Christin Mellner och Susanna Toivanen vid Stockholms universitet på att forska kring självmedkänslans betydelse för ledarskapet.
– Det här är något som kommer stort nu. Vi under söker om en ökad grad av självmedkänsla gör en till en mer tillitsfull och coachande chef, säger Christin Mellner.
Dagens arbetsmarknad som så starkt präglas av höga krav, tuff konkurrens och globalisering ställer nya krav på cheferna, anser Susanna Toivanen.
– Gammaldags slit-och-släng mentalitet kanske fungerade på 80- och 90-talet, men det har man inte råd med längre. Det behövs ett mänskligare ledarskap för att personalen ska hålla, konstaterar hon.