Personalvetaren Sofia Mets tror på framtiden för personalvetarstudenterna, trots den dystra statistiken.
Foto: Jenny Leyman
Personalvetare hett trots tuff konkurrens
2015-10-08
Chefen i Fokus nr 3 2015.
För personalvetare är chansen att få ett jobb man är utbildad för efter examen liten, men det är inget som avskräcker sig studenterna.
Knappt en av fem, 18 procent, mellan 25 och 39 år som har personalvetarutbildning jobbade som personaltjänsteman 2012. Det visar en rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Prognosen pekar dessutom på att antalet examinerade kommer att överstiga rekryteringsbehovet med mellan 600 och 700 personer per år från 2018 och några år framåt.
I höst har 23 personalvetarprogram startat på landets universitet och högskolor. Söktrycket var högt på så gott som samtliga program. På Södertörns högskola startade två, med 35 platser på vardera. Programansvarige Jonas Lindström oroas inte för att studenterna pluggar sig till arbetslöshet.
– 60 till 70 procent av de som examinerats de senaste åren jobbar inom personalsektorn. Samtidigt är personavetarprogrammen inte utbildningar till ett visst yrke utan ger kunskap inom en stor och bred sektor i samhället, säger han.
Inte heller Sofia Mets, student på personalvetarprogrammet vid Lunds universitet och studentinformatör för Vision, är orolig för framtiden.
– Nej, det är jag inte. Jag tror att studenterna på personalvetarprogrammen har goda framtidsutsikter. Men kanske får man räkna med att ha andra arbetsuppgifter än det man är utbildad för under de två första åren efter examen.
Sofia Mets menar att företagen själva lyfter fram hur viktigt det är att satsa på HR-funktionen, men att många inte riktigt hunnit med att göra verklighet av sina planer.