Illustration: Pia Koskela
”Chefer blir slit-och slängvaror”
2015-11-02
Chefen i Fokus. Hårt förändringstryck i organisationerna del av förklaring till stressen. Att cheferna jobbar under hög press är en del av att vara chef, anser arbetsgivarna som inte är oroade över den höga sjuknärvaron bland cheferna. Ett resonemang som Vision inte ger mycket för.
Att cheferna jobbar under hög press är en del av att vara chef, anser arbetsgivarna som inte är oroade över den höga sjuknärvaron bland cheferna. Ett resonemang som Vision inte ger mycket för.
Att cheferna lever under ett ständigt förändringstryck ser Jonas Karlsson, nationellt ansvarig för chef- och ledarskapsfrågor på Vision, som en förklaring till siffrorna.
– Det är stor skillnad på att driva igenom förändringar man själv initierat och ser behov av och att verkställa förändringar som någon annan ovan beslutat om. Våra chefer är många gånger verkställare och det är en tuff sits, säger han.
En annan del av problematiken handlar om att skulden för en stressig arbetssituation med dåliga förutsättningar att leda ofta läggs på individen, anser Jonas Karlsson.
– Ibland får jag känslan av att chefer används som slit-och slängvaror. När en inte orkar med på grund av dåliga förutsättningar att leda tar man in en ny. Arbetsgivaren vill ofta inte förändra organisationen utan byter ut chefen i stället, säger han.
Linda Persson-Melin är handläggare på arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Att rapporten visar att många chefer upplever att de skulle behöva göra flera saker samtidigt och inte hinner med det de tycker att de borde, till exempel verksamhetsutveckling, är Linda Persson-Melin väl medveten om.
– En del av det här hör chefsrollen till. Men det handlar också om hur man ser på verksamhetsutveckling. Det behöver inte vara något som man gör på särskilt avsatt tid, det kan vara något man inkorporerar i vardagen. Men vad det gäller till exempel det administrativa stödet och hur IT fungerar kan det säkert finnas utrymme för förbättringar, säger hon.
Att nästan hälften är på jobbet minst två gånger per år trots att de är sjuka är inte bra. Men att det skulle leda till långtidssjukskrivningar tror inte Linda Persson-Melin.
– Nej, cheferna tillhör en av de grupper som har absolut lägst sjukfrånvaro trots att de ibland är på jobbet när de känner sig sjuka, säger hon.