Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Marlin Johansson

    Foto: Marlin Johansson

Kristin rör om i grytan

2015-05-28

Chefen i Fokus nr 2 2015. Kristin Emilssons kärlek till mat har följt henne genom livet. Men att vara kostchef handlar om mer än goda smaker. Nyligen har hon drivit igenom en omorganisation och fått pris för kommunens goda mat.

Väggarna i Kristin Emilssons arbetsrum i Värnamo stadshus gapar tomma.

– Vi har just flyttat in här och inte riktigt hunnit få upp något ännu, ursäktar hon sig.

Hon och resten av kostorganisationen är nyinflyttad och håller på att göra sig hemmastadda i de nya lokalerna. Men Kristin Emilsson har i alla fall hunnit få med sig de viktigaste personliga sakerna till sitt nya kontor: björnen Paddington och fem olika par skor som står prydligt uppradade i ena hörnet. Kristin Emilsson älskar nämligen Paddingtons hemstad, London, och har även en viss förkärlek för kläder – och skor att matcha dem med.'

– Men svarta kläder gillar jag inte. När man som jag jobbar med mat och hälsa ska det vara färg i stället, säger hon bestämt.

Kristin Emilsson är en kvinna som är omsorgfull med detaljerna, det är tydligt. Hon har också fått beröm från fackligt håll för sin förmåga att noga förankra och informera om alla beslut innan hon skrider till verket. Och det är inga små förändringar som skett de senaste två åren. Det som hänt är att alla som jobbar med mat i Värnamo kommun från årsskiftet sorterar under serviceförvaltningen och att Kristin Emilsson blivit högsta chef för kostorganisationen. Tidigare har personalen som lagade mat till skolor och förskolor haft rektorer och förskollärare som chefer och de som lagat mat på omsorgsboenden har lytt under omsorgscheferna.

Kristin Emilsson är 42 år och basar över en verksamhet med 130 anställda. Hon är gift med sin ungdomskärlek och bor i ett stort hus på landet, som så klart har ett jättestort kök, där hon kan ägna sig åt det bästa som finns – att laga mat. Kristin Emilsson är uppvuxen i det lilla samhället Tutaryd, som ligger utanför Ljungby och har gjort en spikrak karriär i kommunen. För 10 år sedan tog hon examen som kostekonom och tre år efter det började hon som vikarie i äldreomsorgsköken i Värnamo kommun, eftersom det var mycket svårt att få jobb som kostekonom då. Sedan blev hon köksföreståndare, med ansvar för tre äldreomsorgskök. Efter det fick hon till slut en tjänst som kostekonom på barn- och utbildningsförvaltningen. En tjänst där hon arbetade som rådgivande specialist och fick ge råd, men inte hade mycket att säga till om.

– Jag kände mig bakbunden eftersom jag inte kunde besluta om något. Personalen tyckte också att det var fel att deras chefer inte kunde något om mat, säger hon.
Då startade diskussionerna kring att bilda en ny kostorganisation och Kristin Emilsson tillfrågades om hon ville bli chef över den. I yrkeslivet gick alltså det mesta som på räls. Men det fanns annat i livet som inte gjorde det. Ett par år senare sprack Kristin Emilssons dröm om att bli mamma och det var ett av skälen till att hon begärde tjänstledigt för att åka till London.

– Det var verkligen en stor kris. Jag stannade i London under nästan ett år. Min man köpte en grävmaskin. Man hanterar saker på olika sätt (skratt). Men sedan när jag väl accepterat det kände jag att jag kom starkare ur det. I dag tycker jag att livet är underbart igen, säger hon utan ett uns av bitterhet.

När hon kom tillbaka fick Kristin Emilsson bygga upp den första köksorganisationen i Värnamo kommun. Organisationen har sedan förändrats i flera steg. För att effektivisera och kapa kostnader har flera utredningar gjorts och som en följd av det slogs kostorganisationerna för omsorgen och skolan ihop vid årsskiftet. Den nya tjänsten som kostchef har hon haft i drygt ett halvår.

Hennes bästa råd till den som leder en verksamhet som förändras är att vara sann.

– Jag tycker det är viktigt att vara ärlig. Jag vill vara så tydlig det går, men ibland har jag inte svar på alla frågor och då säger jag det.

Vid varje informationsmöte har hon haft med sig en skiss där hon visat personalen hur processen med den nya organisationen gått framåt. Hon har gett sina fem underlydande chefer i uppdrag att informera kökspersonalen på det sätt som de anser är mest lämpligt, det har inte funnits något färdigt manus att läsa innantill från.

Hon har också jobbat med att skapa en stark teamkänsla i sin ledningsgrupp, som består av henne själv, fem köksområdeschefer och två kostspecialister.

– Ibland är det blixt och dunder i vår grupp, vi är inte alltid överens. Men när någon har det jobbigt då stöttar vi allihop den personen, säger hon.

För att åstadkomma det har hela gruppen ibland åkt i väg på mässor och en gång bjöds alla in till Kristin Emilssons sommarställe i två dagar. Något som betytt mycket för hennes egen arbetsglädje är också att det damp ner ett pris mitt under en av de jobbigaste perioderna av omorganisationen. Värnamo kommuns barn- och utbildningsförvaltning, som hon då var chef över, fick ta emot ett pris som delas ut av Smålands och Ölands gastronomiska akademi för Framstående insatser för kommunens skolmat.

– Vi sattes plötsligt på den svenska matkartan, säger hon.

Det har varit en lång och ibland svår resa att bygga upp det nya. Kristin Emilssons axlar sitter fortfarande alldeles för nära öronen, erkänner hon. Hon hoppas att de så småningom ska trilla ner när allt det nya börjar sätta sig. Men hon har ett knep för att orka med.

– När det blir riktigt jobbigt då åker jag ensam till London och går gärna på operaföreställningar. När jag kommer tillbaka har jag fyllt på med ny energi igen.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Frågor & svar